FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

LJUBLJANA

Slovenski parlament u utorak je većinom glasova odbio imenovati pet ministarskih kandidata za manjinsku vladu Boruta Pahora i tako vladi uskratio povjerenje.

Za potvrdu ministara, uz koju je Pahor vezao glasovanje o povjerenju svojoj vladi, glasovalo je 36 zastupnika od 88 nazočnih prilikom glasovanja, a 51 je bio protiv.

Time se otvara jednomjesečni rok u kojemu se može oblikovati nova parlamentarna većina koja bi imenovala mandatara nove vlade, no vjerojatniji su izvanredni izbori krajem ove godine. Pahor je u kratkoj izjavi nakon glasovanja zastupnicima rekao da unatoč padu vlade "ne osjeća gorčinu" i da je uvjeren kako Slovenija ima perspektivu, ali da je potrebno "više političke suradnje".Izglasavanje nepovjerenja Pahorovoj vladi znači da ona do daljnjega nastavlja obavljati tekuće poslove do imenovanja nove. Teoretski, do toga može doći ako se u parlamentu u idučih mjesec dana oblikuje nova politička većina koja može imenovati novoga mandatara.

SARAJEVO

Predstavnici zemalja-sljednica bivše Jugoslavije na petnaestom sastanku zajedničke radne skupine za provedbu aneksa B sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije održanom u utorak u Sarajevu zaključili su kako je uspješno provedena primopredaja objekata dogovorena u svibnju."Izražavam zadovoljstvo u ime Republike Hrvatske jer se ovaj proces (raspodjele) nastavio na novim temeljima", kazao je novinarima Petar Uzelinac, tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatskoj pripada 23 posto imovine bivše diplomatske mreže SFRJ, a Uzelinac je podsjetio kako je na temelju dogovora postignutog u svibnju u Beogradu do sada preuzela dva stana u Trstu i zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Beču. Do kraja godine Hrvatska bi, po rječima Uzelinca, trebala preuzeti i zgradu veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju. Na sastanku u Sarajevu razgovaralo se i o raspodjeli preostalih nekretnina diplomatsko-konzularne mreže bivše zajedničke države na području Latinske Amerike, Afrike, Kariba i Azije kao i o prodaji zgrade bivšeg veleposlanstva SFRJ u Bonnu te luksuznog stana u New Yorku koji je služio kao rezidencija diplomata akreditiranih pri Ujedinjenim narodima. Idući sastanak o raspodjeli imovine, kako je najavljeno, trebao bi se održati u Zagrebu do kraja godine.

BEOGRAD

Beogradsko suđenje četrnaestorici optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. nastavljeno je u utorak, nakon ljetne stanke, ispitivanjem svjedoka obrane Lazara Tanasića, Steve Kočijaševića i Branka Šakuljice, koji su u svojim svjedočenjima kazali kako nemaju spoznaja o zločinima nad hrvatskim civilima.Ispitani u nastavku dokaznog postupka pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu svjedoci su uglavnom tvrdili kako se slabo sjećaju toga razdoblja, dok su pojedini hvalili optuženike. Ročišta predviđena za rujan u predmetu "Lovas" trajat će, kako se očekuje, ovaj i sljedeći tjedan.

ATENA

Grčki dug dogodine će narasti na 189,1 posto bruto domaćega proizvoda, a to je znatno više od lipanjske prognoze od 172 posto, objavio je u utorak Međunarodni monetarni fond. MMF nije obrazložio zašto je u novome izvještaju o globalnim fiskalnim nejednakostima revidirao tu prognozu, javlja France Presse. Razina duga Atene ključno je pitanje u razgovorima MMF-a i Europske unije, o odobravanju nove tranše pomoći Grčkoj, a u okviru paketa pomoći od 110 milijarda eura. MMF predviđa da će dug u 2013. biti smanjen na 187,9 posto BDP-a. Za 2012. bio je predviđen dug od 165,6 posto BDP-a I prognozu grčkog fiskalnog deficita za ovu godinu MMF je u reviziji podignuo na osam posto BDP-a, a za iduću je godinu prognozirano smanjenje deficita na 6,9 posto.

NEW YORK/ZAGREB

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak posljednje snage svrgnutog libijskog čelnika Moamera Gadafija da polože oružje i najavio ponovno otvaranje veleposlanstva SAD u Tripoliju. "Oni koji se još drže moraju shvatiti da je sa starim režimom gotovo, i da je vrijeme da položite oružje i pridružite se novoj Libiji", rekao je Obama na sastanku na visokoj razini o Libiji, održanom u utorak na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. On je najavio povratak američkog veleposlanika u Tripoli i zajamčio potporu SAD-a budućoj libijskoj vladi te upozorio da Libiju očekuju teškoće u izgradnji nove vlade i gospodarstva.

JOHANNESBURG

Afrička unija u utorak je priznala libijsko prijelazno vijeće koje je de facto vlada te zemlje i tako je nestao još jedan element potpore dosadašnjem čelniku Moameru Gadafiju. Panafričko tijelo koje je često izvrgnuto kritici zbog nespretne reakcije na događaje u svojem susjedstvu, objavilo je priopćenje u kojem kaže kako je spremno poduprijeti NTC u njegovu nastojanju da sastavi vladu u kojoj će biti sve strane.

SIRT/BANI VALID

Snage libijske prijelazne vlade u utorak su objavile kako se suzdržavaju od napada na posljednja uporišta Moamera Gadafija iz kojih odlaze civili. Ima povremenih okršaja kraj Gadafijeva rodnoga Sirta, kažu očevici za Reuters, a liječnici iz obližnje poljske bolnice kažu kako su četvorica pripadnika NTC-a poginula u granatiranju. Bojišnica oko pustinjskoga grada Banija Valida tiha je, nema sukoba, a vojnici NTC-a i njihovi zapovjednici sjede u malim skupinama i raspravljaju o planovima borbe.

TUNIS

Glasnogovornik Moamera Gadafija je rekao da se sedamnaest zarobljenih stranih "plaćenika", među kojima ima Francuza i Britanaca, ispituje u Gadafijevom uporištu Bani Validu u Libiji i da će uskoro biti pokazani javnosti. " Gadafijev glasnogovornik je također ponovio da je svrgnuti libijski čelnik "izvrsne volje" i da je rekao da je spreman godinama se boriti protiv snaga nove vlade.

NEW YORK

Palestinski ministar vanjskih poslova izrazio je u utorak uvjerenje da će njegovo izaslanstvo osigurati minimum od devet glasova potrebnih da u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda dobiju potporu palestinskoj državnosti. Za rezoluciju Vijeća sigurnosti potrebno je devet od 15 glasova no Sjedinjene Države su već rekle da će uložiti veto, što bi spriječilo usvajanje. Izraelski dužnosnici koji se protive traženju palestinske državnosti su rekli da će Palestinci imati teškoća u osiguravanju potrebnog minimalnog broja glasova. "Radimo na osiguravanje devet glasova i mislim da ćemo uspjeti", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki novinarima nakon susreta s njegovim venezuelanskim kolegom. Malki stajalište SAD ne smatra nepromijenjivim. "Mi se nadamo da će Sjedinjene Države izmijeniti svoje stajalište i biti na strani većine nacija ili zemalja koje žele podržati palestinsko pravo na samoodređenje i neovisnost", rekao je Malki.

NEW YORK

Bliskoistočni kvartet mirovnih pregovarača nije postigao napredak kako bi se izbjegao sukob između Izraelaca i Palestinaca zbog palestinskih planova traženja punopravnog članstva u UN-u i potvrde državnosti, rekao je britanski ministar vanjskih poslova u utorak. William Hague je novinarima rekao da je cilj kvarteta, koji čine SAD, Rusija, Europska unija i UN-a, vratiti Izraelce i Palestince za pregovarački stol. "U kvartetu u ovom trenutku nema napretka", rekao je Hague uoči sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na marginama Opće skupštine UN-a.

LONDON

NATO-ova vojna akcija u Libiji trajat će koliko bude potrebno, izjavio je u utorak britanski ministar vanjskih poslova William Hague, suprotno od onoga što je rekao svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi. Hague je to kazao u intervjuu za Sky News iz New Yorka gdje trenutačno boravi. Na taj je način reagirao na Gadafijev govor emitiran u utorak u kojemu je libijski vođa, među ostalim kazao: "Bombardiranja NATO-ovih zrakoplova neće potrajati."

KABUL

Čelnik afganistanskoga visokoga mirovnoga vijeća, nekadašnji predsjednik Burhanudin Rabani kojemu je zadaća bila da pokuša pregovarati o političkome završetku rata, ubijen je u utorak u svojoj kući, objavila je policija. Njegova je rezidencija u dobro čuvanoj diplomatskoj četvrti Kabula, a napad se dogodio samo tjedan poslije 20-satne opsade na rubu toga područja poznatoga i kao "zelena zona". "Rabani je prešao u mučenike", kratko je rekao Mohamed Zahir, čelnik kriminalističke policije u Kabulu.

QUETTA

Naoružani napadači otvorili su vatru na autobus u Balučistanu, pokrajini na sjeverozapadu Pakistana i ubili najmanje 26 šijitskih hodočasnika koji su putovali u Iran, objavila je policija. Četvorica muškaraca napala su autobus s više od 50 hodočasnika u blizini garda Mastunga, 50 kilometara od pokrajinskoga glavnog grada Quette. Još su tri osobe ubijene u napadu na vozilo hitne pomoći koje je išlo na mjesto napada u Mastungu.

Sunitski gerilci lojalni al Kaidi i talibanima već su izvodili napade na pripadnike šijitske manjine.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙