FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Festival eksperimentalnog filma 25 FPS

Autor: agrb
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, u čijoj će se konkurenciji do 25. rujna u zagrebačkom Kinu SC, prikazati tridesetak najnovijih filmskih uradaka odabranih s aktualne eksperimentalne scene, otvoren je večeras u Kinu Studentskoga centra.

Sedmi 25 FPS počeo je projekcijama fimova iz prvog natjecateljskog programa, "Ni u ludilu!", koji se bavi vidljivim i skrivenim značenjima slike, a posjetitelji su pozvani da nakon toga u polukružnoj dvorani &TD-a pogledaju svjetlosno-filmsku instalaciju Anthonyja McCalla "Svjetlost koja opisuje stožac".

Prigodom otvorenja organizatori su se prisjetili autora eksperimentalnog filma koji su umrli od prošlog izdanja festivala, Jordana Belsona, Roberta Breera, Georgea Kuchara, Owena Landa (Georgea Landowa), Adolfasa Mekasa, Barta Vegtera i Toma Gotovca. Njihove radove mogli ste dosad gledati na festivalu, gledat ćemo ih i dalje, pa i ove godine, rekla je Mirna Belina, koja je, sa Sanjom Grbin i Marinom Kožul, selektorica i organizatorica festivala.

Natjecateljski program podijeljen je u pet tematskih cjelina, "Ni u ludilu!", "Putanje, refleksije", "Upute za putopisca", "Role" i "Nezatvoreno svjetlo", a najbolje filmove nagrađivat će dva festivalska žirija.

Žiri u kojem su redatelj i filmski kritičar Uroš Živanović, videoumjetnica Sunčica Fradelić i kustosica i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, donijet će zajedničku odluku o najboljem filmu po izboru kritike, dok će Veliki žiri, američki autor Ben Russell, austrijska videoumjetnica i grafička dizajnerica Tina Frank te hrvatska filmska teoretičarka Tanja Vrvilo ocjenjivati glavni program, a svaki od njih dodjeljuje po jednu nagradu najboljem filmu festivala po svom izboru.

U konkurenciji je i hrvatski film "K14" Zlatka Kopljara, radovi već afirmiranih eksperimentalnih autora Petera Millera, Johanna Lurfa, Olega Tchernya, Nicolasa Provosta, a ove godine veći je broj i mladih autora, ponajviše iz Europe i SAD-a.

Uz stalne programe, "Konkurencija", "Žiri predstavlja", "Hrvatski fokus" i "Expanded Cinema", ove je godine uveden i jedan novi - "Kino 16", u okviru kojega će se prikazati osam filmova srednjeg metra, koje je teško svrstati u poznate žanrovske kategorije, a koji bi trebali otkriti bogatstvo smjerova kojima se filmska umjetnost može razvijati u budućnosti.

Program "Hrvatski fokus" obuhvaća pet recentnih domaćih radova, "Nogomet" Ane Hušman, "Pustara" Ivana Faktora, "The Spectres of Veronica" Dalibora Barića, "Violence experimentale" Vladimira Kanića, a "Expanded cinema" nudi niz performansa s filmskim projektorima.

Tri su popratna događanja festivala, Međunarodni sastanak filmskih laboratorija od 21. do 24. rujna, izložba "Proširena fotografija" Vladimira Kanića u predvorju Kina SC te projekcija prvog hrvatskog 3D eksperimentalnog filma "Arheo 29" Vladislava Kneževića, koji će se prikazivati 'jedan na jedan' na 3D televizoru s pripadajućim naočalama.

Svi programi festivala su besplatni.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙