FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu otvoren 9. festival svjetskog kazališta

Autor: vlar
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Radikalnom inscenacijom Shakespeareova "Othella", u režiji jednog od najpoznatijih suvremenih njemačkih redatelja Thomasa Ostermeiera, berlinsko kazalište "Schaubuehne am Lehniner Platz" otvorilo je večeras u Zagrebu 9. festival svjetskog kazališta.

Ugledni njemački redatelj, koji treći put gostuje na Festivalu, i večeras je oduševio publiku u ZeKaeM-u inovativnim iščitavanjem klasika i aktualizacijom arhetipske pripovijesti o ljubavi, strasti i izdaji.

Balansirajući između performansa, ekspresionističkih bravura i radikalnog fizičkog teatra, Ostermeier je u središtu radnje zadržao temeljni konflikt dvojice muškaraca Othella i Jaga - od kojih se jedan, ženidbom s mladom Dezdemonom, uspinje na poželjnoj društvenoj hijerarhiji, dok je drugi prisiljen ostati u drugom planu.

Inovaciju na sceni priredio je i video u krupnim planovima Sebastinea Dupoueya koji kadrira svako pojedino lice probijajući se u njihove duboke nemire, a spektakularnom dvoipolsatnom kazališnom doživljaju pridonijela je živa glazba kao i fascinantna scenografija Jana Pappelbauma.

Umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, otvarajući Festival istaknuli su da se 9. godinu zaredom Zagreb u rujnu pretvara u europsku kulturnu metropolu zahvaljujući predstavama koje nisu komercijalni hitovi već sam vrh svjetske kazališne umjetnosti.

Redatelj "Othella" Thomas Ostermeier izrazio je zadovoljstvo velikim ineteresom za svoju predstavu, za koju se večeras u ZeKaeM-u tražila karta više, te posebno činjenicom da je izvedbu pogledao predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom.

Berlinsko kazalište sa Shakespeareovim "Othellom" na programu je i u subotu, 10. rujna, u ZKM-u.

U sklopu Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu će se do 27. rujna prikazati još četiri atraktivne predstave europskog autorskog teatra.

Prvi put u Hrvatskoj će gostovati jedna od ključnih figura novog teatra, nizozemski redatelj Ivo van Howe, koji će se predstaviti scenskim projektom "Premijera" nastalim po filmu "Opening Night" (1977.) američkog redatelja Johna Cassavetesa. U Zagreb dolazi i hvaljeni flamanski umjetnik već poznat domaćoj publici, Jan Fabre s predstavom "Prometej, krajolik II", bečki Burgtheater s uprizorenjem viktorijanskog hita Oscara Wildea "Dorian Gray", dok će u završnici Festivala publika moći pogledati "Gardeniju" belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela.

(Hina) xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙