FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni filmski festival San Sebastian otvara se večeras

Autor: agrb
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Međunarodni filmski festival u San Sebastianu otvara se večeras projekcijom novog filma Juana Carlosa Fresnadille, "Intruders", jednog od najočekivanijih španjolskih filmova ove sezone, trilera s elementima fantastike u kojem glume Clive Owen i Carice van Houten.

Do 24. rujna na tom španjolskom festivalu A kategorije prikazat će se ponajbolja nova filmska ostvarenja koja dosad nisu sudjelovala na drugim festivalima, a za 'zlatne' i 'srebrne' školjke natjecat će se šesnaest filmova, među kojima neki imaju svoju svjetsku premijeru.

U glavnom programu svjetsku premijeru imat će, među ostalim, film "Amen" južnokorejskog redatelja Kima Ki-duka o tajanstvenom putovanju mlade Korejke po Europi i francuska komedija "Intouchables" Erica Toledana i Oliviera Nakachea koja će, izvan konkurencije, zatvoriti festival.

Prikazat će se i britanski film "The Deep Blue Sea" Terencea Daviesa, priča s Rachel Weisz u glavnoj ulozi smještena u London pedesetih, američka drama "Rampart" Orena Movermana u kojoj glume Woody Harrelson, Robin Wright, Steve Buscemi, japanski "Kiseki" Hirokazua Kore-ede, o dječaku koji se nakon razvoda roditelja želi ponovno susresti s bratom, švedski "Happy End" Bjorna Rungea o fizičkim i psihičkim zlostavljanjima koja trpe žene u današnjem društvu.

Američka glumica Glenn Close, kojoj će se 18. rujna na festivalu uručiti nagrada za životno djelo, predstavit će svoj najnoviji film "Albert Nobbs", smješten u patrijarhalnu Irsku 19. stoljeća, u kojemu glumi ženu koja se prerušava u muškarca ne bi li dobila posao u hotelu.

U žiriju, kojim predsjeda američka glumica Frances McDormand, još su scenarist i redatelj Guillermo Arriaga, filmski redatelji Alex de la Iglesia i Bent Hamer, glumice Bai Ling i Sophie Okonedo te snimateljica Sophie Maintigneux.

Uz službeni program, festival ima sekcije koje donose filmove s drugih važnih festivala, debitanske filmove, radove slavnih redatelja u nastajanju, odvojene programe španjolskih i baskijskih filmova, te studentske uratke i retrospektive.

Retrospektivu Jacquesa Demyja na festivalu će obilježiti dolazak dviju francuskih glumica koje su šezdesetih godina prošlog stoljeća bile zvijezde njegovih filmova, Catherine Deneuve koja je glumila u "Šerburškim kišobranima" i Anouk Aimee iz njegova filma "Lola".

Ove godine festival se održava 59. put, s jednakim entuzijazmom kao i 1953. kada je utemeljen, ističu organizatori. Počeo je kao međunarodni filmski tjedan posvećen filmovima na španjolskome, godinu dana kasnije specijalizirao se za filmove u boji, a već 1957. dobiva status A festivala.

Vrlo brzo postao je prepoznatljiv po svome svjetonazoru i ciljevima kojima je ostao vjeran do danas, odnosno želji da se, uz predstavljanje ponajboljih i inovativnih filmova na godišnjoj razini, odmakne cenzure kakva je postojala u prošlosti, a živa je i danas.

Impozantni popis slavnih osoba koje su gostovale na festivalu, od Alfreda Hitchcocka, Kirka Douglasa, Fritza Langa i Howarda Hawksa do Harrisona Forda, Stevena Spielberga, Mela Gibsona i Keanua Reavesa, služi i kao svojevrsni podsjetnik za kronologiju iz povijesti filma.

Od 1986. festival dodjeljuje nagradu za životno djelo Donostia (baskijski naziv za San Sebastian) koju su dobili, među ostalima, Gregory Peck (1986.) Bette Davis (1989.), Anthony Perkins (1991.), Robert Mitchum (1993.), Al Pacino (1996.), Vanessa Redgrave i Anjelica Huston (1999.), Michael Caine and Robert de Niro (2000.), Meryl Streep and Antonio Banderas (2008.) i Julia Roberts (2010.).

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙