FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Komunikacija u medicini"

Autor: tmar
ZAGREB, ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu (MEF) danas je predstavljena knjiga "Komunikacija u medicini" koju su uredili prof. Marijana Braš i doc. Veljko Đorđević, a sadrži tekstove 20-ak autora, koji su nastali kao rezultat rada tima okupljenoga oko Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacije vještine osnovanog na fakultetu prije godinu dana.

To je prva knjiga u Hrvatskoj koja se bavi komunikacijskim vještinama za liječnike.

"Prije godinu dana na MEF-u je pokrenut izborni kolegij "Komunikacija u medicini" za studente četvrte, pete i šeste godine za koji je pokazan veliki interes, a od ove školske godine fakultet uvodi trajnu edukaciju studenata gdje će studenti komunikacijske vještine upoznavati tijekom svih šest godina studija", rekao je urednik knjige doc. Đorđević, dodajući kako su voditelji kolegija u međuvremenu prošli potrebnu naobrazbu i postali članovi europskog centra za komunikacijske vještine u medicini.

Dekan MEF-a prof. Davor Miličić istaknuo je kako se radi o prvoj takvoj knjizi u medicinskoj publicistici u Hrvatskoj a i šire, koja će biti dijelom kurikuluma za novi predmet koji se naziva "Temelji liječničkog umijeća", a sustavno će razrađivati komunikacijske vještine za svaku od šest godina studija.

Novi će predmet tako, osim bazičnih komunikacijskih vještina, obrađivati medicinski intervju, informirani pristanak pacijenta na liječenje, komunikaciju liječnika sa speficifičnim skupinama bolesnika (onkološkim bolesnicima, onima u terminalnoj fazi itd), kao i vještine komunikacije s obitelji te medijima.

"Pored velikog teorijskog i praktičnog znanja liječnici moraju znati kominicirati, prije svega sa bolesnikom, a zatim sa njegovom obitelji, kolegama, društvenom zajednicom i medijima", naglasio je Miličić.

Smatra da u Hrvatskoj postoji još velika neujednačenost u kvaliteti komunikacije liječnika s pacijentima pri čemu su neki u tome vrlo uspješni dok su drugi potpuno zapostavili te postulate profesije pa time bacaju lošu sliku na sve liječnika.

Jedan od recenzenata knjige predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonimir Kusić ocijenio je pak da se danas, s razvojem supertehnologije, izgubio dodir pacijenata s liječnicima, koji se sve više bave iščitavanjem nalaza i sve manje komuniciraju s bolesnicima.

Priručnik je osim studentima namijenjen i liječnicima, koji također prolaze tečajeve iz komunikacije u Centru za palijativnu skrb, medicinsku etiku i komunikacijske vještine.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙