FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga svjedočanstava žena silovanih u ratu u Hrvatskoj

Autor: vlar
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Žene žrtve silovanja u ratu nemaju nikakav status i nikakva prava, upozorile su večeras žene nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja 1991., predstavljajući večeras u Zagrebu knjigu "Sunčica" s 14 istinitih svjedočanstava žrtava.

Riječ je o svjedočenju žena, uglavnom s vukovarskog područja, koje su nakon gotovo 20 godina skupile hrabrost i ispričale javnosti svoje priče o zlostavljanjima u ratu, ali i o sadašnjim poniženjima, prešućivanju i zanemarivanju njihove žrtve.

Predstavljanje knjige o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara izazvalo je večeras u Novinarskom domu velik interes Zagrepčana, a usmena svjedočenja Ružice Erdelji i Snježane Maljak popraćena su dugotrajnim pljeskom.

"Nitko se ne pita kako smo mi stradale, mi nismo tema za pravosuđe, državno odvjetništvo niti za udruge za zaštitu ljudskih prava, a i mi smo bile nečija deca. Tražimo pravdu i podršku, ali svi okreću leđa. Mi nismo ranjene metkom, ali nam je oduzeto dostojanstvo majke i žene, dok zločinci danas slobodno šeću Vukovarom", s gorčinom je rekla Snježana Maljak.

Ružica Erdelji nakon zvjerskog iživljavanja koje je proživjela u Vukovaru 1991. završila je, kaže, na psihijatrijskom liječenju. Živi s malom mirovinom, te ističe kako istodobno neki od Vukovaraca, koji su za vrijeme rata bili s okupacijskom vojskom, danas u Hrvatskoj primaju saborsku plaću.

Izdavač knjige je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje od mjerodavnih državnih institucija traži da svi silovani u ratu dobiju status ratne žrtve i odgovarajuće obeštećenje od države.

"Žrtve više neće šutjeti", upozorila je Marija Slišković, predsjednica udruge "Žene u Domovinskom ratu", te je pozvala nadležne da stvore zakonski okvir kako bi silovanje moglo biti tretirano kao ratni zločin.

Predstavljanju su bili nazočni i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji su istaknuli da se zločin silovanja u ratu ne smije zaboraviti.

"Treba poduzeti sve da te zvijeri budu dosljedno kažnjene. To je zadaća svih nas", rekao je Ivić, obećavši da će njegovo ministarstvo učiniti sve da se to što prije dogodi.

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙