FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinska država: RH će se opredijeliti nakon koordinacije

Autor: mtau
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Hrvatska će vidjeti na koji način će teći pregovori o priznavanju palestinske državnosti u UN-u i potom će se opredijeliti, rekao je u utorak u Zagrebu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Traju rasprave o tome, Hrvatska će koordinirati svoja stajališta sa saveznicima iz NATO-a i EU-a... Vidjet ćemo kako će teći pregovori i kakve će biti ponuđene rezolucije i potom ćemo se opredijeliti, u skladu s vlastitim procjenama i interesima", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako to da se ne nalazi u New Yorku na Općoj skupštini UN-a zajedno s predsjednikom države Ivom Josipovićem, budući da je obično uz predsjednika na tom skupu boravio i šef diplomacije, on je kazao da je "bio običaj ali nije uvijek".

U New Yorku je državni tajni Mario Nobilo, kazao je.

Hrvatski predsjednik, koji je doputovao u ponedjeljak u New York, kazao je da je Hrvatska "želja da se nađe dogovor i da Palestinci i Izraelci kroz pregovore nađu modalitet postojanja dvije države".

"Naše će eventualno izjašnjavanje, a ne znamo još uvijek kakav je prijedlog pa je preuranjeno o tome govoriti, biti da je nužan dogovor", rekao je Josipović.

Josipović je kazao da je "sada i po prirodi stvari" da Hrvatska stajalište usklađuje prije svega s Europskom unijom. "Ali, naravno, gledat ćemo i na druge naše partnere i prijatelje, Sjedinjene Države, ali u prvom redu Europsku uniju", kazao je Josipović.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas trebao bi u petak zatražiti punopravno članstvo palestinske države u Ujedinjenim narodima.

(Hina) xmaš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙