FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapske zemlje traže od BiH potporu Palestini u UN

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. rujna 2011.(Hina) - Veleposlanici arapskih zemalja akreditirani u Bosni i Hercegovini zatražili su u utorak od predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da njegova država kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda podupre najavljeni zahtjev Palestine za primanje u punopravno članstvo u svjetskoj organizaciji.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, arapski diplomati predvođeni veleposlanikom Saudijske Arabije su tijekom primanja kod Komšića pojasnili potporu što ju Arapska liga pruža palestinskom zahtjevu podsjećajući na činjenicu da inicijativa "zemlja za mir" koju su predložile arapske države već jedanaest godina nailazi na odbijanje Izraela.

"Arapska države stoga smatraju da međunarodna zajednica treba podržati opravdani palestinski zahtjev u UN-u i mole potporu BiH kao zemlje-prijatelja te njenih naroda koji su iskusili patnje i razaranja", prenose se u priopćenju zahtjevi arapskih veleposlanika akreditiranih u Sarajevu.

Željko Komšić najavio je kako će se ovaj zahtjev naći na dnevnom redu prve iduće sjednice Predsjedništva BiH.

Izrazio je nadu kako će BiH u cijelom slučaju zauzeti "konstruktivan stav".

Potporu zahtjevu za primanje u članstvo UN od predstavnika vlasti BiH izravno je zatražio i palestinski predsjednik Mahmud Abas kada je u kolovozu posjetio Sarajevo.

Protivljenje zahtjevu za primanje Palestine u članstvo UN već tada je međutim iskazao srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

On je tom prigodom kazao kako bi bilo opasno prihvatiti palestinske zahtjeve prije dogovora palestinskih i izraelskih vlasti.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙