FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oko 3500 sudionika na mimohodu Vinkovačkih jeseni

Autor: gvin
VINKOVCI, 18. rujna 2011. (Hina) - Svečanim mimohodom sudionika 46. Vinkovačkih jeseni koji je okupio oko 3500 njegovatelja folklorne tradicije hrvatskoga naroda, danas je održan najspektakularniji dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, najveće državne manifestacije izvornoga hrvatskog folklora.

"Želim da uživate u svom bogatstvu hrvatske tradicijske kulture koju unosimo i u Europsku uniju", pozvao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dajući znak da svečani mimohod 46. Vinkovačkih jeseni krene.

Središtem grada do svečane pozornice prošlo je 70 KUD-ova iz svih hrvatskih krajeva - od Zagorja i Međimurja preko istočne Slavonije i Istre do Konavala, zatim njegovatelji folklorne tradicije iz Bosne i Hercegovine te bunjevački Hrvati iz Subotice, svi pokazujući bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i običaje krajeva iz kojih dolaze. Za njima je išlo 50 konjanika i 24 svečane konjske zaprege. Povorka se potom uputila na stadion nogometnog kluba „Cibalija“ da bi se uhvatili u kolo svih sudionika Vinkovačkih jeseni.

Prema policijskim procjenama svečani mimohod pratilo je više od 10.000 Vinkovčana i njihovih gostiju.

Danas, završnoga dana 46. Vinkovačkih jeseni, na svečanoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni održat će se drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora uz nastup 20 KUD-ova iz Hrvatske i BiH, a potom će na istome mjestu manifestacija biti i službeno zatvorena. Odmah potom koncert će održati i hrvatska pop zvijezda Jelena Rozga.

Ovogodišnje 46. Vinkovačke jeseni pod visokim su se pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor održavale od 9. do 18. rujna, organizirao ih je grad Vinkovci i vukovarsko-srijemski ZAKUD, održano je 50-tak različitih priredbi folklornog, kulturno-zabavnog, gospodarskog i sportskog karaktera s ukupno oko 8000 sudionika.

Sve priredbe ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, prema službenim procjenama, pratilo je oko 100.000 posjetitelja, a manifestacija je, prema podatcima organizatora, koštala oko 2 milijuna kuna.

(Hina) xgvin yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙