FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica porasle peti dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 17. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su i u petak, peti dan zaredom, cijene dionica porasle, pa je S&P 500 indeks zabilježio najveći tjedni skok od početka srpnja, što se zahvaljuje napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones indeks ojačao je 75 bodova, ili 0,66 posto, na 11.509 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 1.216 bodova, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 2.622 boda.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 4,7 posto, dok je S&P 500 skočio 5,4, a Nasdaq indeks 6,3 posto.

Snažan tjedni rast cijena dionica zahvaljuje se napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni, pri čemu je najviše nade potaknula Europska središnja banka koja je u četvrtak najavila da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama u svijetu, europskom bankarskom sustavu osigurati dovoljno kredita u dolarima.

Ulagači su se nadali da će i u petak na sastanku u Poljskoj ministri financija Europske unije najaviti daljnje korake u rješavanju krize. Američki ministar financija pozvao je europske kolege da osnaže fond za financijsku pomoć i konačno pronađu 'zajednički jezik', no europski ministri odgodili su donošenje odluke o novoj pomoći Grčkoj za listopad.

Europski ministri pozvali su Atenu da ispuni zacrtane fiskalne ciljeve, a izaslanstvo EU-a, Međunarodnog monetarnog fonda i ECB-a odgodilo je svoj posjet Grčkoj za idući tjedan.

Unatoč izostanku novih pozitivnih vijesti, jučer su porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Oslabio je, nevelikih 0,1 posto, samo energetski sektor.

„Čini se da je tržište nešto uvjerenije da se neće dozvoliti veći poremećaj u Europi“, kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

Anthony Conroy, direktor u grupi BNY ConvergEx, kaže, pak, da je raspoloženje ulagača podijeljeno. Dio njih kupuje dionice za koje smatraju da su nakon oštrog pada u proteklih mjesec dana podcijenjene, dok drugi prodaju jer se plaše daljnjeg širenja dužničke krize.

„Premda su posljednjih dana zaredale ohrabrujuće vijesti, dio ulagača i dalje smatra da bi dužničke kriza u Europi mogla izazvati financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine“, kaže Conroy.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 5.368 bodova, a frankfurtski DAX 1,18 posto, na 5.573 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,48 posto, na 3.031 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙