FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan u Tripoliju čestitao Libijcima na pobjedi

Autor: vrad
TRIPOLI, 16. rujna 2011. (Hina/AFP) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan čestitao je u petak libijskom narodu na pobjedi u prigodi posjeta Tripoliju, posljednjoj postaji u obilasku zemalja "arapskog proljeća".

"Sretan sam što sam bio svjedok pobjede i dolaska demokracije u Libiju", rekao je pošto je sudjelovao u tjednoj molitvi na Trgu mučenika, bivšem Zelenom trgu.

U prigodi svog prvog posjeta nakon pada režima Moamera Gadafija, Erdogan je "odao počast uspomeni na libijske mučenike koji su se žrtvovali za domovinu i vjeru kao što je učinio Omar el-Mohtar", junak otpora protiv talijanske kolonizacije, kojega se 80. obljetnica smrti obilježava ovih dana. El-Mohtara je vješanjem pogubila talijanska vojska.

"Sirtu i Bani Validu poručujem, zagrlite se braćo i pridružite se drugim Libijcima", dodao je govoreći o dvama uporištima Gadafijevih snaga koje nove vlasti još ne kontroliraju.

"Ujedinjenje snaga potaknulo bi razvoj Libije i pretvorilo je u jednu od najboljih zemalja regije", rekao je još turski premijer.

Erdogan, koji je u Kairu dočekan kao junak, uživa veliku popularnost u arapskim zemljama zbog svog stajališta o izraelsko-palestinskom sukobu, dok se većina čelnika zemalja regije smatra nemoćnima pred izraelskom državom.

Njegov posjet Libiji događa se dan nakon posjeta francusko predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona koji su u Libiji dočekani kao junaci.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙