FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela međunarodna konferencija o Libiji

Autor: sbak
ZAGREB/PARIZ, 1. rujna 2011. (Hina) - Međunarodna konferencija o Libiji, koja se u održava u Parizu na poticaj francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, dvojca koji je najvatrenije zagovarao vojnu intervenciju protiv Moamera Gadafija, otvorena je u četvrtak poslijepodne u Elizejskoj palači u nazočnosti 60-ak izaslanstava, javljaju agencije.

Naglasak konferencije pod nazivom "Prijatelji Libije" biti će na demokratskoj tranziciji i obnovi zemlje, 42 godine nakon što je pukovnik Gadafi u državnom udaru preuzeo vlast i vladao čvrstom rukom.

Uz predstavnike libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), na summitu sudjeluje 12 šefova država, 17 šefova vlada i oko 20-ak ministara. Na summit nisu propustili doći američka državna tajnica Hillary Clinton, čelnici NATO-a, EU-a, UN-a i brojni europski, arapski i afrički vođe, piše Reuters.

Zapad želi izbjeći greške učinjene u Iraku, pa će se na trosatnom dnevnom redu prvenstveno naći teme vezane uz političku preobrazbu i obnovu, ali u središtu razgovora na marginama summita bit će i unosni poslovi u obnovi i proširenju libijskog naftnog sektora i infastrukturi, ističe AFP.

Ova je konferencija prilika privremenom predsjedniku NTC-a Mustafi Abdelu Džalilu i prijelaznom premijeru Mahmudu Džabrilu da svijetu objave svoje prve poteze nakon što je NTC osvojio Tripoli i svrgnuo Gadafija. Prema najavama, Džalil će govoriti o novom ustavu, sazivanju izbora u roku od 18 mjeseci i načinima kako spriječiti odmazdu prema protivnicima.

Govoreći o poubuni protiv Gadafija, Cameron je kazao da to "nije nešto što je izbačeno iz zrakoplova NATO-a". "To je učinio libijski narod. To je njihova revolucija i njihova promjena", kazao je Cameron za CNN. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je kazao da "ova operacija u Libiji puno košta". "Ali je također ulaganje u budućnost jer je demokratska Libija zemlja koja će se razvijati, nudeći sigurnost, stabilnost i razvoj u regiji", ocijenio je Juppe.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙