FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy: Vjerujemo u ujedinjenu, a ne podijeljenu Libiju

Autor: vrad
BENGAZI, 15. rujna 2011. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u četvrtak u Bengaziju da vjeruje u "ujedinjenu, a ne podijeljenu" Libiju, u govoru pred mnoštvom Libijaca na trgu Tahriru.

Britanski premijer David Cameron koji je bio zajedno s njime, rekao je pak da je "lijepo biti u slobodnom Bengaziju, u slobodnoj Libiji".

"Velika Britanija i Francuska stajat će uz Libiju. Britanski vam narod čestita na hrabrosti", dodao je Cameron.

Sarkozy i Cameron su prvi zapadni čelnici koji su posjetili Libiju nakon pada Moamera Gadafija. Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države prednjačile su u pružanju potpore Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC), u operaciji koju je 31. ožujka poveo NATO na temelju rezolucije UN-a o zaštiti civila od Gadafijevih snaga.

"Mladi Bengazija, mladi Libije, mladi Arapi, Francuska vam jamči svoje prijateljstvo i potporu", rekao je Sarkozy uz poklike odobravanja mnoštva.

"Htjeli ste mir, htjeli ste slobodu, želite gospodarski napredak, Francuska, Velika Britanija i Europa bit će uz libijski narod", dodao je.

Cameron i Sarkozy došli su u Bengazi iz Tripolija, gdje je francuski predsjednik upozorio da je Gadafi i dalje "prijetnja", a britanski premijer je obećao pomoć u pronalažnju svrgnutog libijskog vođe.

Dok dvojica europskih čelnika borave u posjetu Libiji, snage NTC-a vode ofenzivu na Sirt, jedno od posljednjih uporišta snaga pukovnika Gadafija, 360 km istočno od Tripolija i 600 km zapadno od Bengazija.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙