FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija: istraga o navodnome mučenju u Libiji

Autor: vmrs
LONDON, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Britanska istraga o tome jesu li službe sigurnosti znale za mučenje osumnjičenika za terorizam trebala bi se baviti i tvrdnjama o britanskoj vezi s dugogodišnjim libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem, objavila je u ponedjeljak vlada.

Dokumenti pronađeni u napuštenom uredu šefa Gadafijevih obavještajaca u Tripoliju pokazali su da su britanska i američka obavještajna služba pomagale Gadafiju u progonu libijskih disidenata, objavio je u subotu Human Rights Watch.

Očekuje se da u ponedjeljak u 16:30 u obraćanju parlamentu britanski premijer David Cameron reagira na tvrdnje o mogućem britanskom sudjelovanju u mučenju u Libiji, najavio je njegov glasnogovornik.

Po njegovim riječima, istraga koju je lani pokrenula vlada, a da se utvrdi jesu li službe sigurnosti znale za mučenje osumnjičenika za terorizam na stranome tlu, mogla bi istražiti i nove optužbe u vezi s Libijom.

Tu istragu vodi povjerenik za obavještajne službe i nekadašnji sudac žalbenoga suda Peter Gibson, a uglavnom istražuje slučaje osumnjičenika koji su bili pritvoreni u zaljevu Guantanamu.

"Svakako je moguće da ta istraga razmatra i druge slučaje ozbiljnih optužba", rekao je Cameronov glasnogovornik. "Još nije sasvim jasno o čemu je riječ... I upravo bi zato jedna istraga, Gibsonova istraga, mogla to pitanje razmotriti na pravi način", dodao je.

Po njegovim riječima, dokumenti pronađeni u Tripoliju imaju veze s prethodnom britanskom laburističkom vladom koja je bila na vlasti 13 godina, a smijenjena je na izborima 2010. "Sadašnji ministri ne bi imali pristup tim dokumentima", rekao je.

Dokumente je otkrila organizacija za zaštitu ljudskih prava u napuštenim uredima nekadašnjega šefa libijskih obavještajaca i ministra vanjskih poslova Muse Kuse koji je iz Libije pobjegao u London, a onda naglo otišao i odande, navodno u Katar.

Sadašnji vojni zapovjednik Tripolija iz redova nacionalnoga prijelaznog vijeća Abdel Hakim Belhadž bio je među osobama koje je CIA zarobila i poslala u Libiju, objavio je Human Rights Watch.

Belhadž je rekao da su ga CIA-ini agenti mučili prije prijevoza u Libiju, a onda je mučen u zloglasnome tripolskom zatvoru Abu Salimu.

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙