FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje, blagi minus Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - U mirnom današnjem trgovanju, na Zagrebačkoj burzi indeksi su u blagom minusu, a najviše se trguje dionicama HT-a i Ericssona Nikole Tesle.

Crobex indeks oko 12 sati bio je u minusu 0,24 posto, na 1.944 bodova, a Crobex10 0,57 posto, na 1.057 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,7 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„U mirnom današnjem trgovanju, Crobexi su trenutno u blagom minusu. Na europskim burzama, pak, indeksi nastavljaju rasti, a investitori su fokusirani na dogovor europskih čelnika oko rješavanja dužničke krize u eurozoni“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 0,9 posto, frankfurtski DAX 1,2 posto, a pariški CAC 0,34 posto.

Najveći promet na domaćem tržištu ostvaren je do podneva dionicom HT-a, u visini od 1,6 milijuna kuna. Pritom joj cijena stagnira na 247 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s gotovo 900.000 kuna prometa. Cijena joj je u blagom minusu, za 0,47 posto, na 1.150 kuna.

U međuvremenu, iz te kompanije objavili su da je s Crnogorskim Telekomom potpisan ugovor vrijedan više od 10 milijuna kuna, a vezan je uz nadogradnju, proširenje i modernizaciju mobilne i fiksne mreže Crnogorskog Telekoma te uvođenje usluge prenosivosti broja u mobilnoj i fiksnoj mreži. Realizacija ugovora planirana je do kraja ove godine.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 5,83 posto izdvaja se dionica Dom Holdinga. Znatnije su porasle i cijene dionice Zagrebačke banke, za 3,3 posto, Vupika, 2,96 posto i Podravke, 2,6 posto.

Bešević Vlajo dodaje da će od idućega tjedna Crobex reprezentativnije odražavati cjenovne oscilacije na tržištu.

„Nakon što iz sastava Crobexa bude isključena dionica Ine, koja uz HT ima najveći udjel, vjerujem da će domaći burzovni indeks reprezentativnije odražavati cjenovne oscilacije ostalih dionica iz svoga sastava“, zaključuje Bešević Vlajo.

Od ponedjeljka, 19. rujna, dionica Ine više neće biti u sastavu Crobexa, jer ne zadovoljava uvjete broja dana trgovanja.

Komisija za indeks Zagrebačke burze početkom rujna provela je reviziju Crobexa, iz kojeg se osim Ininih isključuju i dionice Privredne banke Zagreb, Leda i Čakovečkih mlinova.

Uvjete za uključenje u Crobex zadovoljile su dionice Đuro Đaković Holdinga, Istraturista, Luke Rijeke i Riviera Adria.

Promjena sastava Crobex-a izvršit će se nakon današnjeg završetka trgovine.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙