FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: veliki pad smrtnosti djece mlađe od pet godina

Autor: dhai
NEW YORK (UN), 15. rujna 2011. (Hina) - Broj djece mlađe od pet godina koji umiru svake godine smanjio se s 12 milijuna godine 1990., na 7,6 milijuna prošle godine, objavio je u četvrtak UN.

Razlozi za promjenu su bolji pristup zdravstvenoj skrbi i programi cijepljenja, kaže se u izvješću UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Te dvije agencije UN-a istodobno su upozorile da treba više učiniti na ispunjavanju milenijskih ciljeva UN-a na smanjivaju smrtnosti djece. Oko 21.000 djece još uvijek svakoga dana umire od uzroka koje je moguće spriječiti, ističe press služba UN-a.

Čak i najsiromašnije regije postigle su napredak. Smrtnost djece u subsaharskoj Africi, opada dvostruko brže nego prije jednog desetljeća.

"Usmjeravanje velikih investicija na najugroženije zajednice pomoći će nam spasiti još više života, brže i učinkovitije", rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Mnogi faktori pridonijeli su smanjenju smrtnosti djece, primjerice bolja zdravstvena skrb za novorođenčad, uključujući prevenciju i liječenje dječjih bolesti, te čista voda i bolja prehrana.

Oko polovice svih smrtnih slučajeva ispod pet godina u svijetu, događalo se u samo pet zemalja u 2010. - Indiji, Kini, Pakistanu, Nigeriji i DR Kongu.

Bebe su osobito ranjive. Prema izvješću, više od 40 posto smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina događa se unutar prvog mjeseca života a više od 70 posto u prvoj godini života.

U subsaharskoj Africi, jedno od osmero djece umire prije nego što napuni pet godina. Usporedbe radi, jedno od 143 djece umire prije dobi od pet godina u razvijenim zemljama.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙