FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski diplomat Ladsous na čelu UN-ovih mirovnih operacija

Autor: akoz
NEW YORK, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Iskusni francuski diplomat Herve Ladsous u petak je imenovan podtajnikom UN-a za mirovne operacije te organizacije, čime je očuvano francusko čelništvo u tom važnom tijelu UN-a.

Ladsous, trenutno šef ureda francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea, zamjenjuje Alaina Le Roya, koji je na tom položaju bio tri godine a napustio ga je pršlog mjeseca. Le Royev prethodnik, Jean-Marie Guehenno, također je bio Francuz.

Po neslužbenoj, ali općenito prihvaćenoj praksi u Ujedinjenim narodima, velike sile polažu pravo na određene ključne položaje. S godišnjim proračunom od sedam milijardi dolara, mirovne operacije je jedan od najistaknutijih odjela UN-a koji ima 120.000 djelatnika po svijetu, većinom vojnika i policajaca.

Ladsous, stručnjak za Aziju koji govori kineski, bio je francuski veleposlanik u Indoneziji od 2001. do 2003. i u Kini od 2006. do 2010. godine. Također je služio u Australiji, Haitiju i francuskim misjama pri UN-u u Ženevi i New Yorku.

U izjavi kojom se objavljuje Ladsousovo imenovanje glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao da francuski diplomat "tom UN-ovom položaju donosi istančan politički sud, velike sposobnosti upravljanja u kriznim stanjima, posebice u području održavanja mira, i duboko razumijevanje izazova s kojima se suočavaju Ujedinjeni narodi".

"Njegovu sposobnost izgradnje konsenzusa priznaju njegove kolege po cijelom svijetu".

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙