FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon: države članice UN-a odlučit će o priznanju Palestine

Autor: ztre
CANBERRA, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponovno je u petak izrazio potporu neovisnoj palestinskoj državi, ali i istaknuo da je članstvo Palestine u UN-u pitanje o kojem trebaju odlučiti države članice.

SAD je u četvrtak prvi put izravno poručio da će iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi spriječio zahtjev Palestinaca da dobiju punopravno članstvo u UN-u na predstojećoj Općoj skupštini UN-a, koja počinje 19. rujna.

Završavajući posjet Australiji i južnom Pacifiku, Ban je rekao da snažno podržava rješenje s dvije države u kojima Palestinci i Izraelci mogu živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti.

"Podržavam također palestinsku državnost, neovisnu suverenu državu Palestinu. Već je odavno trebala biti uspostavljena", rekao je Ban novinarima u Canberri prije odlaska iz Australije.

Ban je kazao da je američki predsjednik Barack Obama postavio dobar okvir za pregovore između Izraelaca i Palestinaca, ali i istaknuo da je na državama članicama UN-a da odluče o članstvu Palestine u UN-u i njezinu priznanju.

"Prepuštam državama članicama da odluče hoće li je priznati ili ne", rekao je.

(Hina) xzt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙