FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za JPP ključni politička volja i povjerenje - konferencija

Autor: dduk
ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Javno-privatno partnerstvo jedan je od modela za izlazak iz krize i aktiviranje gospodarskih resursa, a preduvjeti za to su politička volja i jačanje međusobnog povjerenja privatnog i javnog sektora, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Novi model rasta hrvatskoga gospodarstva" s temom "Suradnja javnog i privatnog sektora - kočnica ili poticaj razvoja", u organizaciji časopisa Banka i Poslovnog dnevnika.

U video poruci sudionicima skupa predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je dosadašnja suradnja dvaju sektora obilježena problemima korupcije i neučinkovitosti u korištenju resursa, a novi model po njegovim riječima treba se zasnivati na međusobnom povjerenju i poštivanju.

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yosef Amrani izvijestio je da je Izrael sa širom primjenom JPP-a počeo prije 16 godina te da ih je dosad realizirao u ukupnoj vrijednosti 10 milijardi dolara.

Veleposlanik Austrije u RH Jan Kickert smatra da bi JPP mogo biti značajan za izlazak gospodarstva iz krize. Njegove prednosti su, kako je rekao, podjela rizika, visoka učinkovitost i smanjenje javnih troškova.

Sandra Švaljek sa zagrebačkog Ekonomskog instituta kaže kako Europska unija od novog modela suradnje javnog i privatnog sektora očekuje novi razvojni ciklus, a osnovni motiv je smanjenje mogućnosti državnog financiranja gradnje infrastrukture. Smatra da Hrvatska ima sličan motiv te da je potreba za suradnjom javnog i privatnog sektora naglašenija zbog financijske krize, troškova pristupanja EU-u te hrvatskih posebnosti.

U Hrvatskoj je, kaže Švaljek, izostala snažnija suradnja između javnog i privatnog sektora, a među moguće razloge ubrojila je nedostatak političke potpore, nedovoljnu stručnost javnih tijela, nerazvijenost privatnog sektora i nisku razina međusobnog povjerenja.

U raspravi u drugom dijelu konferencije, potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević rekao je kako za realizaciju projekata JPP-a treba postojati dugoročni interes partnera, uz decidirana prava i obveze te javan i transparentan izbor partnera. Upravo tako se, kaže, ponaša Vlada koja provodi nekoliko takvih projekata, primjerice u Luci Rijeka, Zračnoj luci Zagreb i turističkim kapacitetima u Istri.

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić podsjetio je na projekte JPP-a koje je proveo kao varaždinski župan te ocijenio kako su od 2008. godine takvi projekti zaustavljeni. Za oživljavanje je po njemu ključno da vlada unutar projekata daje imovinske garancije kako bi ohrabrila tvrtke i banke.

I ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić drži čvrstu političku volju uvjetom provedbe projekata JPP-a. Smatra i da privatnom sektoru treba dati više prostora i smanjiti opterećenja. U javnom sektoru, dodaje, treba poboljšati učinkovitost upravljanja.

JPP nosi zapošljavanje i novi investicijski ciklus, smatra Damir Vanđelić, direktor investicija Adris grupe, a predsjednik HSP-a Daniel Srb drži da Hrvatskoj za provedbu JPP-a nedostaje strategija razvoja i sektorske strategije. S njim se slaže predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

Predsjednik Uprave Končar elektroindustrije Darinko Bago kaže da investicije unutar JPP-a najprije trebaju ispuniti kriterije 'običnih' investicija, a predsjednik Uprave Gredelja Ivan Tolić da država treba pomoći domaćim tvrtkama na natječajima za poslove JPP-a izvan Hrvatske.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙