FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija ekonomska odskočna daska Kini prema Balkanu?

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. rujna 2011.(Hina) - Slovenija bi mogla biti odskočna daska za kineske investicije u regiji, izjavila je Fu Ying, zamjenica kinskog ministra vanjskih poslova, u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

"Ne postoji država u kojoj je u zadnjih 30 godina sagrađeno toliko infrastrukture kao u Kini. Imamo za to najmoderniju tehnologiju, a upravo to je ono što je zapadnom Balkanu najviše potrebno", rekla je Fu Ying koja je krajem tjedna sudjelovala na međunarodnoj konferenciji Bledski forum.

Slovenija bi mogla biti odskočna daska za kineske investicije u infrastrukturi na području regije te partner kineskim tvrtkama u zajedničkim ulaganjima na Balkanu za područje kemijske i farmaceutske te automobilske industrije, navela je visoka kineska dužnosnica u razgovoru koji je STA objavila u utorak.

Europa kao cjelina mora se naučiti primati više investicija iz država u razvoju s visokim stopama rasta poput Kine jer dolazi do disperzije moći, kapitala, tehnologije i tržišta, što je prije bilo koncentrirano na zapadu, na šire područje, navela je visoka kineska dužnosnica.

Zato je, kako je istaknula, potrebna i reforma svjetskog gospodarskog modela koji je bio uspostavljen neposredno nakon II. svjetskog rata. Reforma mora uvažiti nove činjenice, no do nje treba doći na miran način, dodala je Fu Ying.

"Kina ne vjeruje da preokrete donose revolucije, konflikti ili sukobi, do potrebnih reformi treba doći pregovorima i dijalogom", dodala je, istaknuvši da u tom pogledu važan čimbenik postaje suradnja u okviru skupine G 20.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙