FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska organizacija "za sada" ne planira konvoj za Gazu

Autor: akoz
ISTANBUL, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Turska humanitarna organizacija koja je organizirala prošlogodišnji pomorski konvoj s pomoći za Gazu je u petak, dan nakon nakon što je Turska upozorila da će njeni ratni brodovi pratiti buduće misije, rekla da za sada ne planira organizirati novu flotilu.

Turski premijer Tayyip Erdogan je u četvrtak rekao da će turski brodovi pratiti brodove koji prevoze pomoć za Gazu i neće dopustiti da se ponovi prošlogodišnji napad u kojem su ubijena devetorica aktivista. Turska je prošlog tjedna najavila sankcije Izraelu zbog njegova odbijanja da se ispriča za napad izraelskih specijalaca na turski humanitarni brod na putu za Gazu 31. svibnja 2010.

Erdoganova je izjava otvorila mogućnost pomorskog sukobljavanja s Izraelom, bivšeg turskog saveznika koji održava blokadu Pojasa Gaze kojime upravlja palestinski islamistički pokret Hamas.

Na pitanje o planovima organizacije flotila u budućnosti glasnogovornik organizacije IHH, Serkan Negris je agenciji Reuters odgovorio da sada pokušavaju "riješiti tehničke problem s brodom Mavi Marmara". "Još uvijek prikupljamo pomoć za Gazu i naći ćemo način da to pošaljemo u Gazu ali nemamo određeni plan za drugu flotilu s pomoći", rekao je.

Svih devet aktivista poginulo je na brodu Mavi Marmara koji je vodio konvoj koji je pokušao probiti izraelsku blokadu.

Viši izraelski dužnosnik u petak je tursku najavu da će njeni ratni brodovi pratiti sve buduće konvoje za Pojas Gaze nazvao "oštrom i ozbiljnom" ali je rekao da Izrael želi izbjeći verbalni rat sa svojim bivšim saveznikom.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙