FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će raditi na odnosima s Turskom

Autor: spuc
JERUZALEM, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Izrael je u petak, nakon što je Ankara protjerala izraelskog veleposlanika i suspendirala vojne sporazume s Izraelom, poručio da će nastojati pronaći rješenje spora oko prošlogodišnjeg izraelskog napada na turski brod na kojem je ubijeno devet osoba.

Ujedinjeni narodi u četvrtak su objavili izvješće o prošlogodišnjem izraelskom napadu na turski brod s humanitarnom pomoći koji je pokušavao probiti blokadu Gaze kada je ubijeno devet Turaka. Po tom izvješću izraelski komandosi u napadu su koristili neopravdanu silu, no istodobno je zaključio da je morska blokada palestinske enklave koju provodi Izrael zakonita.

"Izrael ističe važnost povijesnih veza u prošlosti i sadašnjosti između židovskog i turskog naroda", navodi se u službenom izraelskom priopćenju u kojem se ističe da se "Izrael nada da će biti pronađen način da se riješi spor i nastavit će djelovati s tim ciljem".

U priopćenju Izrael poručuje kako smatra da će "Turska poštivati međunarodno pravo u pogledu plovidbe Mediteranom".

Napominje se kako Izrael žali zbog žrtava no neće udovoljiti turskim zahtjevima za isprikom. Turska je povukla svoga veleposlanika iz Izraela odmah nakon napada na humanitarnu flotu prošle godine.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙