FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu: Mornarica je duga i moćna ruka Izraela

Autor: vmrs
JERUZALEM, 7. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je u srijedu izraelsku mornaricu kao jednu od strateških "produženih ruku" židovske države, jer je dan ranije Turska prekinula vojnotrgovinske veze i objavila da će ratni brodovi patrolirati istočnim Sredozemljem.

"Mornarica je jedna od dviju produženih ruku izraelskih obrambenih snaga, i to je jedna dugačka i veoma moćna ruka. Svojim akcijama vi čuvate mir i našu sigurnost na moru", rekao je Netanyahu na svečanosti u povodu uručenja diplome mornaričkim časnicima.

Druga dugačka ruka o kojoj je Netanyahu govorio u mornaričkoj bazi u Haifi izraelske su zračne snage.

Turski premijer Tayyip Erdogan zaprijetio je da će poslati ratne brodove u Sredozemlje gdje operira i izraelska mornarica pa je time porasla opasnost da se dva velika američka saveznika prvi put konfrontiraju i na moru.

Erdoganove riječi u utorak bile su pokazatelj koliko je napetost porasla otkad je Ankara spustila razinu diplomatskih odnosa s Izraelom zbog izraleskoga lanjskog ubojstva devetero turskih državljana koji nisu uspjeli brodom uploviti u Pojas Gaze.

Netanyahu je u Haifi dodao: "U zadnjih smo nekoliko dana doživjeli produbljivanje napetosti (u odnosima) s Turskom što mi nismo željeli i ni danas ne želimo. Poštujemo turski narod i njegovo nasljeđe i svakako želimo unaprijediti odnose".

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙