FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ZAGREB/SYDNEY - Prizivni sud australske savezne države Novog Južnog Walesa odbacio je u petak žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "kapetana Dragana", na raniju odluku nižeg suda kojom je presuđeno da ga list "The Australian" nije oklevetao, objavio je taj list. Vasiljković, koji u zatvoru u Sydneyju čeka očitovanje australskog ministra pravosuđa na odluku Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj koja ga potražuje zbog ratnih zločina, podigao je tužbu za klevetu protiv "The Australiana" zbog niza članaka iz 2005. godine u kojima su detaljno opisani zločini koje je počinio tijekom Domovinskog rata. Vasiljković je taj spor nepravomoćno izgubio 2009. godine, a jučerašnjom odlukom prizivnog suda Novog Južnog Walesa odluka je postala pravomoćna i "kapetan Dragan" će morati platiti sudske troškove i nadoknaditi 1,2 milijuna australskih dolara koliko je kompanija "Nationwide News", izdavač "The Australiana", uložila u svoju obranu. Vasiljkovićev odvjetnik Clive Evatt i na ovu je odluku najavio žalbu australskom Vrhovnom sudu. "Kapetan Dragan", bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska. U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden. Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine. Nakon duge pravne bitke australski Vrhovni sud u ožujku prošle godine odlučio je da Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez u petak je završio treći ciklus kemoterapije te, predvodeći povorku prema predsjedničkoj palači, uz klicanje tisuća simpatizera, izjavio da se "osjeća odlično", prenijele su agencije. Odjeven u maslinastozelenu vojnu odoru i s crvenom beretkom, Chavez je iz terenskog vozila pozdravljao mnoštvo Venezuelaca okupljenih na ulicama Caracasa. "Iznimno sam motiviran, a moja duša i tijelo puni su života. Odlično se osjećam", rekao je. Chavez je u subotu obavio i posljednji kontrolni pregled u vojnoj bolnici u Caracasu. Prethodna dva ciklusa kemoterapije obavio je na Kubi. Odluka o tomu da će kemoterapiju obaviti u Venezueli mogla bi biti znak da je ovaj bivši vojnik još optimističniji u pogledu izgleda za potpuni oporavak, uoči održavanja predsjedničkih izbora iduće godine. Na taj je način prekinuo i daljnje kritike oporbe, koja ga je tijekom ranijih dvaju boravaka na liječenju na Kubi optužila da dovodi u opasnost državnu sigurnost, vodeći zemlju iz bolničkog kreveta u Havani. Tijekom zadnjeg ciklusa kemoterapije u Caracasu, Chaves se cijelo vrijeme trudio pokazati da je u potpunosti zainteresiran da osvoji još jedan mandat na čelu države. Telefonom je razgovarao s novinarima tv-postaja, komentirajući aktualna zbivanja u zemlji i izvještavao stanovništvo o svojem zdravstvenom stanju.

CANBERRA - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u subotu Tursku i Izrael da poboljšaju svoje međusobne odnose i prihvate preporuke sadržane u izvješću UN-a o smrti devetoro Turaka u izraelskom napadu sredinom 2010. na brod što je prevozio pomoć u Gazu. Odnosi između Turske i Izraela pogoršali su se nakon što je u četvrtak objavljeno izvješće UN-a o napadu na brod. Turska je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrzla vojnu suradnju nakon što je otkrila da izvješće ne sadrži zahtjev Izraelu da se ispriča. Snažne veze između Izraela i Turske, koje graniče sa Sirijom, važne su za Bliski Istok i za budućnost tamošnjeg mirovnog procesa, izjavio je Ban. "Iskreno se nadam da će Izrael i Turska poboljšati svoje odnose", rekao je glavni tajnik UN-a novinarima u Canberri nakon razgovora s predsjednicom australske vlade Juliom Gillard. "Obje su zemlje vrlo važne u tome području. Njihovi poboljšani odnosi, normalni odnosi, bit će vrlo važni kad je riječ o svim situacijama na Bliskome Istoku, uključujući i bliskoistočni mirovni proces", pojasnio je Ban.Naglasio je kako ne želi komentirati pojedinosti izvješća, što ga je izradila skupina na čelu s bivšim predsjednikom novozelandske vlade Geoffreyem Palmerom.

BEČ - Postoje naznake da se Sjeverna Koreja koristila "ilegalnom opskrbnom mrežom" kako bi nabavila tehnologiju i informacije potrebne za postrojenje za obogaćenje uranija, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju IAEA u Beču u izvješću u petak. U studenome 2010. Sjeverna je Koreja pokazala vlastito dotada nepoznato postrojenje za obogaćivanje uranija u Yongbyonu američkom stručnjaku Siegfriedu Heckeru, koji je nakon toga izjavio da je "iznenađen" njegovim modernim izgledom. Sjevernokorejske su vlasti 2006. i 2009. vršile nuklearne pokuse nakon što su desetljećima koristile plutonij, a otkriće postrojenja za uranij upućuje na mogućnost da je ta siromašna zemlja pronašla drugi način za proizvodnju nuklearnog oružja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u petak izvješće na 11 stranica, u kojemu se poziva na razgovor s Heckerom kao i na tehničku procjenu njegovih opažanja tijekom boravka u Sjevernoj Koreji. "Izgled kaskade centrifuge i veličina omota centrifuge, koje je vidjela (Heckerova) skupina potpuno se poklapaju s izgledom postrojenja što ga je nudila ilegalna opskrbna mreža", navedeno je u izvješću.

Dodaje se kako "informacije dostupne agenciji navode na zaključak da su tehnologije i informacije potrebne za program obogaćivanja uranija nabavljene uz pomoć takve ilegalne mreže". Stručnjaci za nuklearnu energiju ranije su tvrdili da je Sjevernoj Koreji vjerojatno bila potrebna pomoć kako bi tajno, tijekom više godina, iz više izvora nabavljala komponente za obogaćenje uranija.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙