FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje u očekivanju vijesti iz eurozone

Autor: scvi
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, dok se na svjetskim burzama trguje oprezno u očekivanju vijesti iz eurozone o grčkoj dužničkoj krizi.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 9 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,15 posto, na 1.986 bodova, a Crobex10 0,13 posto, na 1.084 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 6,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego prethodnoga dana i jedan od najmanjih dnevnih prometa ove godine.

„I danas na domaćem tržištu očekujem mirno trgovanje, kao i proteklih dana. Na svjetskim će burzama smjer kretanja odrediti nove vijesti, ponajprije iz eurozone“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer predsjednik Feda Ben Bernanke nije najavio nove poticajne mjere, a ulagače su razočarale slabe vijesti s tržišta rada.

Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao na 414.000, dok se očekivao njihov pad na 405.000, što je još jedan signal slabosti tržišta rada.

Američka je vlada svjesna slabosti na tržištu rada, pa je predsjednik SAD-a Barack Obama jučer u govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao zastupnike da usvoje paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara.

No, ulagači nisu time impresionirani, pa se na azijskim i europskim burzama jutros trguje oprezno.

„Kako danas nema važnijih makroekonomskih objava, investitori će uglavnom biti fokusirani na vijesti iz eurozone, ponajviše u vezi grčke dužničke krize“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Danas je zadnji rok do kojega vlasnici grčkih državnih obveznica moraju izvijestiti preuzimaju li 21 posto gubitka neto sadašnje vrijednosti tih obveznica, u sklopu restrukturiranja grčkih dugova.

Također, moraju objaviti hoće li sudjelovati u restrukturiranju grčkih dugova na način da produlje rok njegove otplate, uz nižu kamatu, kako bi se toj članici eurozone dalo više vremena za provedbu strukturalnih reformi.

To je ključni dio drugog paketa financijske pomoći Grčkoj, koja je objavila da neće preuzeti obveze iz tog drugog paketa, ako najmanje 90 posto zajmodavaca ne sudjeluje u tom postupku.

Bankari kažu da je zasad 70 posto zajmodavaca najavilo sudjelovanje. Sve to ponovno jača strah investitora od mogućeg bankrota Grčke.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙