FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski nosač zrakoplova na pokusnoj plovidbi

Autor: sbak
PEKING, 10. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Kina je u srijedu poslala svoj prvi nosač zrakoplova na pokusnu plovidbu iz luke Dalian na sjeveroistoku zemlje, javila je agencija Xinhua.

Kina je od Ukrajine 1998. godine kupila nedovršeni trup nosača zrakoplova Varjag koji se u ukrajinskom brodogradilištu Južni Nikolajev od osamdesetih godina gradio za potrebe sovjetske ratne mornarice. Njegovo je dovršenje prekinuto nakon raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine.

Od 2002. nosač je dovršavan i opreman u Kini a Reuters javlja kako mu je potvrđeno da kineska mornarica namjerava graditi još dva nosača zrakoplova. Na tom području nosače zrakoplova imaju Indija i Tajvan a nedavno je i Australija objavila da će naručiti dva višenamjenska nosača.

Nosač zrakoplova u ovom trenutku ima veću simboličku nego praktičnu vrijednost, rekao je stručnjak za kinesku pomorsku politiku pri šangajskom Fakultetu političkih znanosti Ni Lexiong. On je rekao da usamljen nosač bez potpore borbene skupine ne predstavlja stvarnu snagu.

Umirovljeni kineski kontraadmiral Yin Zhuo izjavio je za državnu televiziju da Kina namjerava oformiti borbenu skupinu nosača zrakoplova ali da će za dovršenje te zadaće trebati najmanje deset godina.

(Hina) xsb xsb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙