FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast australskog gospodarstva u prethodnom tromjesečju

Autor: mpuk
CANBERRA, 7. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Australija je izbjegla recesiju, uz rast gospodarstva u drugom tromjesečju za 1,2 posto, nakon 0,9-postotnog pada u proteklom tromjesečju zbog prirodnih katastrofa u zemlji i inozemstvu, pokazali su u srijedu vladini podaci.

Oluje i poplave početkom ove godine uništile su usjeve vrijedne milijarde dolara na australskoj istočnoj obali i poremetile izvoz ugljena i željezne rude. Istodobno su potresi devastirali dva ključna australska trgovinska partnera, Japan i Novi Zeland.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo za 1,4 posto, objavio je australski zavod za statistiku.

Rastuća potražnja iz Kine i Indije za australskim mineralima i energijom izvukla je zemlju u razdoblju globalne financijske krize uz samo dva tromjesečna pada aktivnosti, od kojih je prvi zabilježen u prosincu 2008.

Ministar financija Wayne Swan kazao je da je oporavak od elementarnih nepogoda pridonio rastu s pola postotnog boda u tri mjeseca do kraja lipnja, najjačem tromjesečnom rastu u četiri godine.

"Unatoč tome što su ga pogodile najskuplje prirodne katastrofe u povijesti, australsko gospodarstvo se nastavilo kretati snažnije od većine drugih u razvijenom svijetu", kazao je Swan novinarima.

Vlada je u svibanjskom proračunu prognozirala da su poplave i cikloni u Australiji u kombinaciji s potresima u Japanu i Novom Zelandu smanjili gospodarski rast u fiskalnoj godini do 30. lipnja 2011. za tri četvrtine postotnog boda, na 2,25 posto. Ministar financija sada je rast u toj godini procijenio na 1,8 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙