FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija indeksa, čekaju se vijesti iz svijeta

Autor: neba
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - I dok se na svjetskim tržištima s nestrpljenjem očekuju smjernice od predsjednika američkog Feda, na Zagrebačkoj bi burzi indeksi danas mogli stagnirati jer nema poticajnih vijesti, a ni podatak o skromnom rastu BDP-a ne daje previše razloga investitorima za optimizam.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,62 posto, na 2.000 bodova, a Crobex10 0,54 posto, na 1.084 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,4 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna više nego prethodnoga dana.

Milijunski prometi ostvareni su dionicama HT-a i Dalekovoda. Pritom je dionica HT-a blago oslabila, za 0,2 posto, na 244 kune, dok je dionica Dalekovoda poskupjela čak 5,52 posto, na 196,99 kuna.

„Očekujem danas stagnaciju domaćih burzovnih indeksa, pri čemu će investitori uglavnom osluškivati kretanja na svjetskim burzama. Podatak o bruto domaćem proizvodu Hrvatske za drugo tromjesečje ne daje ulagačima razloga za optimizam. Njegov skroman rast samo je potvrda stagnacije gospodarskog okruženja u kojem se nalazimo“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Danas se očekuje objava službenog podatka Državnog zavoda za statistiku o BDP-u za drugo tromjesečje.

Premijerka Jadranka Kosor na jučerašnjoj je sjednici Vlade objavila da je BDP porastao 0,8 posto, čime je hrvatsko gospodarstvo nakon dvije godine izašlo iz recesije.

Ipak, to je manje od procjena makroekonomista u anketi Hine, koji su u prosjeku očekivali stopu gospodarskog rasta od 1,1 posto.

Na svjetskim su burzama, pak, cijene dionica u padu. Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks pao 1,51 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,56, a Nasdaq indeks 1,95 posto.

Početkom tjedna cijene su dionica snažno rasle jer su ulagači očekivali da će predsjednik Feda Ben Bernanke danas na godišnjem sastanku središnje američke banke u Jackson Holeu najaviti nove mjere za poticanje gospodarstva. No, jučer je na tržištu prevladao oprez, jer se pojavila sumnja da neće biti znatnijih promjena u monetarnoj politici.

Uoči Bernankeova nastupa, jutros su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica pale.

„Bernankeov nastup na godišnjoj skupštini Feda danas će biti u najvećem fokusu investitora na svjetskim burzama. Prilično su pomiješana očekivanja o tome što bi Bernanke mogao signalizirati. Najvjerojatnije je uvođenje postupnih monetarnih mjera za poticanje gospodarskog rasta, a ne novi krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike“, ističe Bešević Vlajo.

Kako dodaje, pratit će se i izjave čelnika ostalih središnjih banaka koji će biti nazočni na godišnjoj skupštini Feda, ponajviše predsjednika Europske središnje banke Jean-Claude Tricheta.

Od važnijih makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje tek objava druge procjene američkog BDP-a za drugo tromjesečje.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙