FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Presuda Perišiću druga haaška presuda za raketiranje Zagreba

Autor: spuc
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću zbog napada na Zagreb, izrečena u utorak, druga je haaška presuda koja se odnosi na raketiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. u kojem je ubijeno sedam osoba i ranjeno njih stotinu.

Dok je sudsko vijeće u utorak u slučaju generala Perišića utvrdilo njegovu odgovornost za propuste u kažnjavanju počinitelja napada na Zagreb u svibnju 1995. godine, haaški je sud 2008. godine pravomoćno osudio bivšeg vođu hrvatskih Srba predsjednika tzv. republike srpske krajine Milana Martića na 35 godina zatvora, među ostalim i za raketiranje Zagreba.

U presudi Martiću utvrđeno je da je on osobno izdao nalog za raketiranje Zagreba. Vijeće je tada utvrdilo da se radilo o neselektivnom oružju - višecjevnom bacaču raketa Orkan kojim su gađani gusto naseljeni ciljevi u središtu grada te područje oko zračne luke Pleso.

Vijeće je među ostalim tada podsjetilo i da je Martić osobno više puta u medijima priznao da je sam naredio napade na Zagreb u znak odmazde tadašnjoj hrvatskoj vlasti za vojnu operaciju Bljesak.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙