FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz haašku, Perišić ima presudu za ratne zločine i u Hrvatskoj

Autor: spuc
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Momčilo Perišić, kojeg je u utorak Haaški sud nepravomoćno osudio na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te pokolja u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, u Hrvatskoj je osuđen na 20 godina zatvora zbog napada na Zadar 1991. godine.

Županijski sud u Zadru u travnju 1997. osudio je u odsutnosti Perišića na 20 godina zatvora za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava odnosno za ratni zločin protiv civila koji je počinjen u rujnu i listopadu 1991. godine. Sud je istodobno osudio za to djelo i 18 oficira tadašnje JNA te im je izrekao kazne zatvora u trajanju od 10 do 20 godina.

Obrazlažući presudu sudac Dubravko Krpina tada je kazao kako je njihova odgovornost nedvojbeno utvrđena među ostalim i izravnim svjedočenjem dvojice bivših pripadnika jugoslavenske vojske o Perišićevim zapovijedima za topničke napade na Zadar. Na temelju provedenih dokaza, iskaza saslušanih svjedoka i pregleda zapisnika i fotodokumentacije sud je zaključio da je prvooptuženi general Momčilo Perišić izdavao zapovijedi da se topništvom napadaju civilni objekti u Zadru.

U napadima na Zadar u rujnu i listopadu 1991. godine ubijeno je više od 30 osoba, a više od 120 gospodarskih, crkvenih, stambenih i drugih objekata oštećeno je ili srušeno.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙