FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 6. rujna

Autor: bcav
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 6. rujna.

REYKJAVIK - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nastavlja višednevni službeni posjet Islandu. Drugog dana boravka u Reykjaviku sastat će se s islandskim predsjednikom Olafurom Ragnerom Grimssom, predsjednicom vlade Johannom Sigdartottir, te ministrom vanjskih poslova Oessurom Skarphedinssom. Bebić i saborsko izaslanstvo razgovarat će s najvišim dužnosnicima Islanda o pristupanju Hrvatske EU-u i njezinom daljnjem širenju, suradnji na području gospodarstva, energetike, turizma te kulturno-znanstvenoj razmjeni.

DEN HAAG - Haaška presuda bivšem načelniku generalštaba vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću optuženom za pokolj u Srebrenici, opsadu i teror civila u Sarajevu te za raketiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osobe, bit će izrečena u utorak. Haaško tužiteljstvo u završnim je riječima u ožujku ove godine zatražilo da se Perišića proglasi krivim i izrekne kazna doživotnoga zatvora. Obrana je tražila oslobađajuću presudu. Generala Perišića optužnica tereti u 13 točaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri točke odnose na raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. svibnja 1995. u kojem je poginulo najmanje sedam, a ranjeno je najmanje 194 civila, te na propuste u kažnjavanju počinitelja toga napada.

ZAGREB - Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren i Dragan Bagić iz agencije Ipsus Puls predstavit će istraživanje javnog mišljenja o ulasku Hrvatske u EU, provedenog nakon završetka hrvatskih pristupnih pregovora (15 sati, Informacijski centar EU-a, Trg žrtava fašizma 6).

RIM - Najveća talijanska konfederacija sindikata pozvala je na jednodnevni opći štrajk protiv vladinih mjera štednje.

Dežurni:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙