FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor otvorila novu OŠ u Rakitju

Autor: dmak
SVETA NEDJELJA, 5. rujna 2011. (Hina) - U prigodi početka nove školske godine predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas u Rakitju novoizgrađenu područnu Osnovnu školu te poželjela svim učenicima i nastavnicima puno uspjeha u ispunjenju predstojećih obveza i zadaća.

Zgrada Osnovne škole vrijedna je 25,5 milijuna kuna, izgrađena je za 363 dana, a novac za njezinu izgradnju osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Zagrebačka županija i grad Sveta Nedjelja.

Otvaranju su nazočili i ministar regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar znanosti, prosvjete i športa Radovan Fuchs i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Premijerka Kosor uspješan početak nove školske godine posebno je poželjela za 41.223 učenika koji danas u Republici Hrvatskoj kreću u prvi razred.

Podsjetila je da ove godine u prvi razred osnovne škole kreće 1.514 učenika više nego lani što, kako je rekla, potvrđuje uspješnost vladine demografske politike. Projekt se isplatio i treba ga nastaviti, ocijenila je Kosor, i dodala da je ulaganje u mlade najbolji put.

Premijerka je također navela da unatoč recesiji nisu smanjivane porodiljne naknade, pronatalitetni dodatak i naknada za nezaposlene koje na godišnjoj razini iznose oko četiri milijarde kuna. To je najbolji odgovor onima koji nas kritiziraju dok otvaramo nove objekte, poručila je premijerka. Samo neka pričaju mi ćemo i dalje graditi, dodala je.

Nije ostalo samo na polaganju temeljnog kamena, ali od nečeg se mora početi, kazala je premijerka. No, lakše je kritizirati nego graditi, poručila je oporbi Kosor.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se radi o jednoj od najmodernijih školskih zgrada u Hrvatskoj, a gradonačelnik Svete Nedjelje Drago Prahin kazao je kako je nova školska zgrada izgrađena prema najsuvremenijim niskoenergetskim standardima te da će novac koji će se uštedjeti na prijevozu učenika biti utrošen u dogradnju komunalne infrastrukture.

Premijerka Kosor je danas nazočila u Svetoj Nedjelji i potpisivanju ugovora o dodjeli poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava za projekte poduzetničkih zona u jedinicama lokalne samouprave vrijedne 2,4 milijuna kuna. Naglasila je važnost poticaja rasta gospodarstva na svim razinama, dodavši kako sinergija svih čimbenika daje najbolje rezultate te da je Sveta Nedjelja najbolji primjer za to. Kosor je podsjetila da je Vlada poduprla 325 gospodarskih zona kroz izravna ulaganja, davanjem zemljišta ili izgradnjom komunalne infrastrukture.

Premijerka je iznjela i najnovije statističke podatke prema kojima je u kolovozu zaposleno 10.867 osoba, a broj nezaposlenih smanjen je za 2.250. Idemo prema željenom cilju - izlasku iz krize i snaženju gospodarstva, istaknula je premijerka, navodeći podatke o rastu industrijske proizvodnje od 1,9 posto i izvoza koji je porastao za 7,6 posto.

To sve govori da je trend uzlazan, ocijenila je Kosor. Prošli smo duboku krizu, a ovo su pokazatelji koji govore da ćemo uspjeti, istaknula je premijerka Kosor, dodavši da tome treba pribrojiti i izuzetno dobre rezultate turističke sezone. Iako su za 2011. zamrznuti proračunski rashodi redovito su isplaćivane plaće, mirovine i socijalna davanja, a osigurana su i sredstva za provedbu referenduma, izbora i za potrebe pristupanja Europskoj uniji.

(Hina) xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙