FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan sisačkih branitelja

Autor: mkov
ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Svečanom koncelebriranom svetom misom koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić danas je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa obilježen Dan sisačkih branitelja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Biskup Košić je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako treba biti zahvalan onima koji su žrtvovali svoje živote i poginuli za slobodu Hrvatske. "Molimo Gospodina neka ih nagradi svojim nebeskim kraljevstvom, a sve nas neka ohrabri da se nastavimo boriti za pravdu i vrijednosti slobode i mira.

Lijepo je i časno braniti svoj grad, svoje bližnje, svoj dom i domovinu, istaknuo je biskup dodavši kako i danas svi u miru i slobodi trebamo biti branitelji, a nikada osvajači.

Ocijenio kako danas biti branitelji znači promicati vrijednosti koje su kadre izgrađivati i unaprijediti Domovinu. "Našli smo se na strani koja je bila napadnuta," rekao je mons. Košić dodavši kako, unatoč svemu, dobro znamo koliko su srpski napadači nanijeli patnji našem narodu.

Napomenuvši kako je i među srpskim ljudima bilo domoljuba, koji su se uključili u obranu napadnute Hrvatske, podsjetio je, da su Hrvatsku branili Bošnjaci, Albanci, Mađari, Česi i drugi. "To stvarno nije bio rat među narodima, a još manje među različitim vjerama," rekao je dodavši kako je to bio sukob dviju političkih opcija.

Istaknuo je kako je jedna strana smatrala da ima pravo zagospodariti našim ljudima i zemljom te dodao kako je naša strana branila načelo da svaki narod u svojoj zemlji ima pravo na slobodu i neovisnost. "To smo na kraju izborili i to nam je priznao cijeli svijet," rekao je Košić dodavši kako smo zato ponosni na branitelje, koji su se prije 20 godina organizirali i svojim životima branili Domovinu.

Uz sisačkoga biskupa mons. Vladu Košića na misnom slavlju su koncelebrirali povjerenik za pastoral branitelja u Sisačkoj biskupiji Drago Kozić, vojni kapelan Milenko Majić te katedralni župnik u Sisku Antun Sente, a svetoj misi su nazočili brojni branitelji predvođeni Davorom Smuđom, predsjednikom Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Siska te predstavnici državne, županijske i gradske vlasti.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙