FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - INA je danas izvijestila da je u zadanom vremenskom roku, odnosno 29. kolovoza, podnijela tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske kojom traži poništenje Rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) od 29. srpnja 2011. godine. Zakon ne predviđa mogućnost žalbe na rješenje Hanfe, već isključivo tužbu Upravnom sudu, navodi se u priopćenju Ine. "Jednako tako i samo Rješenje Hanfe u uputi o pravnom lijeku navodi tužbu Upravnom sudu kao jedinu pravnu mogućnost. Slijedom toga INA u svrhu zaštite prava kompanije i koristi jedini pravni lijek predviđen zakonom te sadržan u uputi o pravnom lijeku navedenog Rješenja - tužbu Upravnom sudu", ističu iz Ine. Kao pravnu argumentaciju koju smatraju temeljem u korištenju tog pravnog lijeka, iz Ine navode da u Rješenju Hanfe nije primijenjen, odnosno nepravilno je primijenjen zakon, propis utemeljen na zakonu ili drugi zakonito donesen propis ili samoupravni opći akt; da se u postupku nadzora koji je prethodio donošenju Rješenja nije postupalo prema pravilima postupka; te da je činjenično stanje nepravilno utvrđeno, pa su time izvedeni i nepravilni zaključci. "INA je u potpunosti surađivala s Agencijom tijekom neposrednog nadzora koji je prethodio Rješenju, te ujedno poduzima odgovarajuće napore kako bi postupila u skladu s Rješenjem Agencije. Navedene napore INA poduzima neovisno o tužbi, obzirom da ista ne odgađa izvršenje mjera iz navedenog Rješenja", zaključuje se u priopćenju Ine. Hanfa je svojim rješenjem od 29. srpnja Ini naložila da u roku 45 dana od zaprimanja rješenja izvrši nekoliko nadzornih mjera, a ti su nalozi vezani za izmjenu i/ili donošenje internih akata koji se odnose na uređuje postupanje s povlaštenim informacijama te s tim vezane izmjene organizacijske strukture i uspostavu sustava i kontrole. Hanfa je 29. srpnja donijela i rješenje kojim je naložila Zagrebačkoj burzi da nastavi prethodno naloženu obustavu trgovanja dionicama Ine, "dok Agencija ne utvrdi da je INA postupila po uvodno navedenom rješenju ili ne odluči drugačije, ali ne ranije od isteka roka od 45 dana od dana donošenja rješenja". Dionicama Ine na Zagrebačkoj se burzi ne trguje od 28. travnja ove godine.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković razgovarao je danas s predstavnicima proizvođača mlijeka o aktualnostima u tom sektoru, odnosno o interventnim mjerama vezano za cijenu mlijeka te načinima i modalitetima isplate poticaja od 2012. kada počinje isplata po regionalnom modelu potpora (SPS model) kakav je u EU. U ovoj je godini zabilježen trend smanjenja proizvodnje mlijeka i na godišnjoj će razini iznositi 4 do 5 posto, kazao je Čobanković u izjavi novinarima nakon sastanka. Taj pad je uvjetovan značajnim problemima u sektoru, od problema preinvestiranosti, nelikvidnosti te strukturiranjem samoga sektora. Došlo je i do smanjenja broja isporučitelja, no s druge se strane povećava isporuka po jednom isporučitelju što ukazuje na strukturiranje sektora i da u sektoru ostaju oni koji su se za to pripremili, rekao je ministar. Isplata intervencije od 42 lipe po kilogramu, sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, ide do kraja ove godine, odnosno u ovoj će se godini platiti do konca listopada do kada postoji i odluka za intervenciju. O daljnjoj intervenciji (studeni i prosinac, koji se isplaćuju u prvim mjesecima 2012.) će se odluka morati donijeti početkom iduće godine, jer je to terećenje proračuna za 2012., istaknuo je ministar. Kaže i kako je na današnjem sastanku dogovoreno da bi u idućoj godini isplata poticaja za mlijeko trebala ići u više obroka (mjesečno ili kvartalno), no o tome će se razgovarati krajem idućeg tjedna, na sastanku o isplati poticaja sukladno europskim propisima. I proizvođači mlijeka ističu kako intervencije ministarstva od 42 lipe po kilogramu održava sektor, a smatraju kako bi ukidanje intervencije dovelo do poteškoća u poslovanju. Ova je godina za proizvođače mlijeka izuzetno teška, zbog suše, rasta cijena žitarica i stočne hrane, kaže predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar napominjući kako se novac od intervnecije trenutno koristi za tekuće održavanje. Rešetar smatra da bi i za 2012. isplata poticaja trebala ostati na mjesečnoj razini, jer je likvidnost proizvođača kroz godinu upitna pa bi, u slučaju promjene i u tom dijelu, bio upitan ostanak u proizvodnji mlijeka.

ZAGREB - Urod jabuka ove je godine podbacio, može se reći da je zbog mrazova, suše i tuče ovo za jabuke jedna od "najmršavijih" godina, pa se procjenjuje da će jabuka prve klase biti nekih 30 posto manje nego lani, kaže glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković. Godina za voćare nije bila laka ni povoljna, ocijenio je Ivković napominjući kako su mrazovi koji su pogodili mnoge voćnjake početkom svibnja ostavili dosta tragova i uzrokovali štete koje su se ponovile i tijekom ljetnjih nevremena s tučom. Procjenjuje se da će urod jabuka prve klase biti između 22 i 25 tisuća tona, za razliku od lanjskih 33 tisuće tona, rekao je Ivković. Što se tiče jabuka druge klase ili industrijskih jabuka, očekuje se urod od oko 30 tisuća tona. Urod mandarina ove se godine procjenjuje na oko 50 tisuća tona. Ivković smatra kako budućnost hrvatskih voćara, ali i povrćara ovisi o udruživanju. Voćari će opstati na tržištu jedino ako se udruže, u protivnom doći će do kolapsa hrvatskog voćarstva. Samo udruženi voćari se mogu boriti s konkurencijom te izvući sredstva iz europskih fondova, kao što su napravili voćari iz Poljske, poručio je Ivković. Novac se ne može dobiti samo za golu proizvodnju već je potreban razvoj, planovi za hladnjače, distribucijske centre, pakirnice, palete, platforme za berbe, kao i kamioni hladnjače za prijevoz, napominje Ivković. Najavio je kako će upravo o poljskom modelu udruživanja biti riječi na okruglom stolu koji će se održati u sklopu 6. međunarodnog voćarskog sajma krajem tjedna. Sajam će se održati od 2. do 4. rujna u Donjem Kraljevcu.

ZAGREB - Čelnici IBM-a Hrvatska najavili su danas održavanje IT konferencije "IBM Forum 2011: Stoljeće iskustva za pametniji planet" od 14. do 16. rujna u Umagu. Tijekom trodnevne konferencije IBM-ovi hrvatski i inozemni stručnjaci predstavit će najnovija poslovna rješenja, usluge i tehnologiju kroz pet nizova predavanja i prezentacija te okrugli stol. Deveti IBM Forum ove će godine obilježiti 100-tu obljetnicu korporacije koja je tijekom svojega prvog stoljeća igrala vodeću ulogu u preobrazbi poslovanja, znanosti i društva, a na proslavi obljetnice sudjelovat će i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, istaknuo je glavni direktor IBM-a Hrvatska Krešo Perica na konferenciji za novinare. Očekuje se da će ovogodišnji forum okupiti oko 400 sudionika iz domaćeg IT i poslovnog sektora.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili pozitivni, no izbrisali su dio jutrošnjih dobitaka, a najviše se trgovalo dionicama HT-a i Adrisa. Crobex indeks tijekom jutra dosegnuo je i 2.025 bodova, no postupno je izbrisao dio dobitaka, tako da je oko podneva iznosio 2.014 bodova, što je 0,24 posto više nego jučer. Crobex10 bio je na 1.095 bodova, što je porast od 0,48 posto. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,3 milijuna kuna, što je oko dva milijuna više nego jučer u ovo doba. Na domaćem tržištu najveći promet, 1,16 milijun kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a. Cijena joj je porasla 1,23 posto, na 248 kuna. Milijunski promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, uz skok cijene za 3,7 posto, na 222 kune. Među likvidnijim izdanjima znatniji rast cijene ostvarile su dionice Petrokemije, za 1,65 posto, te AD Plastika, za 1,25 posto. Znatniji pad cijene, pak, bilježe dionice Podravke, za 1,6 posto, na 275,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,13 posto, a prema švicarskom franku za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,470858 kuna, a švicarskog franka 6,333383 kune. Istodobno je kuna oslabila prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,48 posto, a prema britanskoj funti za 0,18 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,183776 kuna, a funte 8,463643 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙