FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB- Povjerenje potrošača u Hrvatskoj u lipnju je zabilježilo blagi pad, koji prije ukazuje na stagnaciju povjerenja negoli na promjenu blagog uzlaznog trenda, koji je počeo u studenome 2010. godine, objavila je danas tvrtka za istraživanje tržišta Gfk. GfK indeks povjerenja potrošača u lipnju ove godine iznosio je 41,78 bodova, te bilježi blago smanjenje u odnosu na travanjskih 42,16 bodova, podaci su GfK. "Na pad indeksa najviše je utjecao pad komponente koja mjeri sklonost potrošnji, dok su komponente koje mjere ocjenu sadašnjeg financijskog stanja te očekivanja u pogledu dohotka zabilježili blagi porast. Stagnacija indeksa povjerenja potrošača odraz je izostanka makroekonomskog oporavka, pri čemu potrošači iskazuju da još nisu skloni mijenjati svoje recesijsko ponašanje", navodi se u priopćenju GfK. Indeks povjerenja potrošača dobiven je istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku stanovništva (1000) u Hrvatskoj. Skala indeksa je od 0-100, pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu ekonomskog ciklusa, navodi se još u priopćenju.

ZAGREB - Poreznici su do sada obradili 85 posto zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak, a prema zasad obrađenim prijavama najviši prijavljeni dohodak u prošloj godini iznosio je 5,8 milijuna kuna. Po podacima Porezne uprave, od ukupno 866.892 zaprimljene prijave poreza na dohodak za 2010. godinu do sada je obrađeno njih 85,48 posto, ili 741.041 prijava. Pritom je velika većina građana, njih 662.890, ostvarilo pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od 1,16 milijardi kuna. Obvezu pak da temeljem obrađenih poreznih prijava izvrše dodatnu uplatu poreza na dohodak imaju 44.124 obveznika koji trebaju uplatiti 174,1 milijun kuna. Prema dosad obrađenim prijavama najveći dohodak od nesamostalnog rada za 2010. prijavio je obveznik iz Zagreba, i to iznos od 5,8 milijuna kuna, dok je iznos najvećeg dohotka od obrta i slobodnih zanimanja 2,7 milijuna kuna, a prijavio ga je obveznik iz Osijeka koji se bavi uzgojem žitarica i drugih usjeva i nasada. Statistička izvješća o obrađenim prijavama pokazuju da su na listi 20 obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada uglavnom obveznici iz Zagreba, njih 17, a uz njih su na listi još troje obveznika iz Splita. Najveći dohoci od nesamostalnog rada kreću se od 2,5 do već spomenutih 5,8 milijuna kuna. Više od pet milijuna kuna dohotka u prošloj godini prijavio je samo jedan obveznik, četvero ih je prijavilo više od četiri milijuna kuna, sedam ih je s više od tri milijuna kuna, a na listi je još osam obveznika koji su u prošloj godini zaradili više od dva milijuna kuna. Na listi poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja najveći se dohoci kreću od 378 tisuća do 2,7 milijuna kuna, pri čemu je više od milijun kuna prijavio već spomenuti obveznik iz Osijeka s 2,7 milijuna kuna. Drugi na listi je odvjetnik iz Bjelovara koji je prijavio 883,7 tisuća kuna, a slijede obrtnik iz Splita koji se bavi proizvodnjom kruha, peciva, svježe tjestenine i prijavio je 573,9 tisuća kuna, te Bjelovarac koji se bavi cestovnim prijevozom roba i prijavio je više od 560 tisuća kuna.

ZAGREB - Predstavnici tvrtke Dona trgovina, koja se bavi proizvodnjom pića i preradom voća i povrća, na današnjem su susretu s novinarima najavili da planiraju otkupiti sve količine domaće industrijske jabuke koje budu u ponudi. Planiramo otkupiti sve što se ponudi, kaže direktor prodaje tvrtke Andrija Klarić. Dodaje kako su zahvaljujući dobroj sezoni lani uspjeli povećati izvoz. Zahvaljujući tome što je Ministarstvo poljoprivrede prošlih godina subvencioniralo industrijsku jabuku, mi kao proizvođač smo uspjeli dobiti neke izvozne ugovore za sok, primjerice za slovenski Mercator, jer smo bili konkurentni cijenom, ističe Klarić. Ocjenjuje kako je prošla godina bila onakva kakvu bi svi stalno željeli - da zaradi proizvođač jabuke, prerađivač i proizvođač finalnog proizvoda. Za ovu godinu ne znaju kakve su namjere Ministarstva poljoprivrede, niti se zna kolika će biti otkupna cijena jabuke, no očekuju da će se to znati na međunarodnom sajmu voćara koji će se krajem idućeg tjedna održati u Donjem Kraljevcu i na kojem će se dogovarati uvjeti za ovogodišnju kampanju otkupa jabuke. Dona trgovina je lani ostvarila 12 milijuna eura prometa, godinu su završili u minusu, no planiraju kako će se ovu godinu "uspjeti pokriti", jer očekuju povećanje prodaje, imaju nove ugovore, a na profitabilnost će im utjecati i Vladina odluka kojom je utvrđena najviša cijena plina za povlaštene kupce. Tvrtka zapošljava 105 djelatnika.

ZAGREB - Pad građevinskih aktivnosti u prošloj godini negativno se odrazio i na financijske rezultate poduzetnika u građevinarstvu koji su 2010. godinu završili s konsolidiranim gubitkom od 1,27 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). Iz Fine ističu kako je gospodarska kriza započeta krajem 2008. godine pogodila i djelatnost građevinarstva u kojoj je zabilježen realan pad fizičkog opsega građevinskih radova za 6,5 posto u 2009. i 15,9 posto u 2010. godini. Pad građevinske aktivnosti posljedica je smanjenja domaće potrošnje uslijed smanjenja kupovne moći stanovništva zbog povećanog broja nezaposlenih i promjena potrošačkih navika, te racionalnijih nabavki sa što manjim zaduživanjem. Ta situacija imala je negativne financijske efekte u djelatnosti građevinarstva, pa nakon neto dobiti tog sektora u 2008. godini od 1,4 milijardi kuna počinje smanjenje na 50 milijuna neto dobiti u 2009. godini, do neto gubitka od 1,27 milijardi kuna u 2010. godini, ističu iz Fine. Podaci Fine pokazuju da je broj poduzetnika u građevinarstvu u prošloj u odnosu na 2009. godinu porastao za 2,4 posto, ali i da su poduzetnici u tom sektoru lani zabilježili smanjenje ukupnih prihoda za 21 posto, ukupni su im rashodi smanjeni za 19 posto, dobit razdoblja smanjena im je za 10,1 posto, dok im je gubitak razdoblja znatno porastao, za 49,6 posto. Dobit građevinara prije oporezivanja u prošloj je godini iznosila 2,5 milijardi kuna, što je smanjenje za 9,4 posto u odnosu na 2009. godinu, dok im je gubitak prije oporezivanja porastao za gotovo 50 posto, na 3,3 milijarde kuna. Broj zaposlenih u građevinskim tvrtkama prošle je godine pao za 11,6 posto, a građevinari su zapošljavali 93.747 radnika, što je oko 11 tisuća manje nego godinu prije kada su imali više od 104.800 zaposlenih.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema svim važnijim valutama, prema euru je ojačala za 0,24 posto, a prema švicarskom franku za 0,65 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,461902 kune, a švicarskog franka 6,515238 kuna. Na vrijednosti su danas prema kuni izgubili i američki dolar, za 0,03 posto, te britanska funta, za 1,04 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,174330 kuna, a funte 8,462125 kuna.

ZAGREB - Zahvaljujući pozitivnom raspoloženju na svjetskim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks danas je ponovno preskočio psihološku granicu od 2.000 bodova, nakon što je pet dana bio ispod te razine, a pritom većina dionica ostvaruje dobitke. Crobex indeks bio je oko podneva na dobitku 0,68 posto, dosegnuvši 2.001 bod, dok je Crobex10 ojačao 0,51 posto, na 1.084 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba. Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, u visini od 1,3 milijuna kuna. Cijena joj je poskočila 0,67 posto, na 245,5 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda, s 844.000 kuna prometa i skokom cijene za 2,16 posto, na 190 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za više od 7 posto izdvaja se dionica Viadukta, a znatno je, za 4,28 posto, porasla i cijena Konzumove dionice. Od ostalih vijesti, Zagrebačka burza obustavila je danas trgovanje dionicama Validusa, jer iz tog društva nisu još dostavili financijski izvještaj za drugo tromjesečje ove godine. Obustava trgovanja tom dionicom potrajat će sve dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o okolnostima vezanim uz poslovanje Validusa, a najduže 10 trgovinskih dana.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙