FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivković: urod prvoklasnih jabuka ove godine 30 posto manji

Autor: tper
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Urod jabuka ove je godine podbacio, može se reći da je zbog mrazova, suše i tuče ovo za jabuke jedna od "najmršavijih" godina, pa se procjenjuje da će jabuka prve klase biti nekih 30 posto manje nego lani, kaže glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković.

Godina za voćare nije bila laka ni povoljna, ocijenio je Ivković napominjući kako su mrazovi koji su pogodili mnoge voćnjake početkom svibnja ostavili dosta tragova i uzrokovali štete koje su se ponovile i tijekom ljetnjih nevremena s tučom.

Procjenjuje se da će urod jabuka prve klase biti između 22 i 25 tisuća tona, za razliku od lanjskih 33 tisuće tona, rekao je Ivković.

Što se tiče jabuka druge klase ili industrijskih jabuka, očekuje se urod od oko 30 tisuća tona. Urod mandarina ove se godine procjenjuje na oko 50 tisuća tona.

Ivković smatra kako budućnost hrvatskih voćara, ali i povrćara ovisi o udruživanju.

Voćari će opstati na tržištu jedino ako se udruže, u protivnom doći će do kolapsa hrvatskog voćarstva. Samo udruženi voćari se mogu boriti s konkurencijom te izvući sredstva iz europskih fondova, kao što su napravili voćari iz Poljske, poručio je Ivković.

Udruživanje bi omogućilo bolji, odnosno samostalniji nastup na tržištu, a za privlačenje novca iz europskih fondova nužan je razvojni program. Novac se ne može dobiti samo za golu proizvodnju već je potreban razvoj, planovi za hladnjače, distribucijske centre, pakirnice, palete, platforme za berbe, kao i kamioni hladnjače za prijevoz, napominje Ivković.

Najavio je kako će upravo o poljskom modelu udruživanja biti riječi na okruglom stolu koji će se održati u sklopu 6. međunarodnog voćarskog sajma krajem tjedna.

Sajam će se održati od 2. do 4. rujna u Donjem Kraljevcu, a u sklopu njega bit će održan okrugli stol o procjeni berbe, otkupa i uspoređivanja cijena za urod jabuka 2011.

Na sajmu u organizaciji HVZ-a okupit će se voćari iz Hrvatske, Srbije, BiH, Mađarske, Slovenije, Austrije, Njemačke itd.

(Hina) xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙