FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Industrijska proizvodnja u srpnju na godišnjoj razini porasla za 0,9 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju porasla i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj porasla je za 1,9 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine za 0,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Tako je na godišnjoj razini nastavljen rast industrijske proizvodnje, ali je rast usporen s obzirom da je u lipnju zabilježen porast za 1,8 posto.

No, s obzirom na pad u prvom tromjesečju, kumulativno se za prvih sedam mjeseci ove godine još uvijek bilježi pad industrijske proizvodnje i to za 1,3 posto u odnosu na prvih sedam prošlogodišnjih mjeseci.

Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji srpanj najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 8,2 posto.

Rast proizvodnje zabilježen je i kod intermedijarnih proizvoda i to za 5,2 posto, te trajnijh proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto, dok je pad zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto, a najviše je pala proizvodnja energije, za 12,9 posto.

Prema područjima djelatnosti, rast industrijske proizvodnje u srpnju posljedica je rasta proizvodnje u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji i to za 2,2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, dok se u rudarstvu i vađenju bilježi pad proizvodnje za 3,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pad za 9,7 posto.

U okviru prerađivačke industrije najveći rast proizvodnje bilježi proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, za 73,8 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Među djelatnostima koje bilježe veći rast proizvodnje u srpnju su i popravak i instaliranje strojeva i opreme s rastom za 18,2 posto, proizvodnja odjeće za 15,2 posto, proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, s rastom za 14,9 posto, te proizvodnja strojeva i uređaja s rastom za 13,1 posto.

S druge pak strane, proizvodnja je izrazitije smanjena u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 77,8 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 33,9 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 25,8 posto.

Po podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u srpnju su u odnosu na lipanj povećane za 0,4 posto, a na godišnjoj su razini zalihe porasle za 11,9 posto.

Zaposlenih je u hrvatskoj industriji u srpnju ove godine bilo 3,8 posto manje nego u prošlogodišnjem srpnju, a proizvodnost rada je u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lanjske godine porasla za 3,1 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙