FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuju se daljnje prodaje dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi upućuju danas na nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu, jer su investitori nervozni uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u te zbog tužbi s kojima bi se mogle suočiti vodeće banke uslijed propusta o procedurama ovrha nad kućama.

Dow Jones terminski indeks oko 13,00 sati bio je u minusu 69 bodova, a tehnološki Nasdaq 15 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je na gubitku 8,4 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na tržištima vlada nervoza uoči današnje objave službenih podataka o zaposlenosti u kolovozu u SAD-u.

Ekonomisti očekuju da će službeni podaci američke vlade o zaposlenosti pokazati da je u proteklome mjesecu kreirano oko 70.000 novih radnih mjesta. No, tržišni sudionici pribojavaju se lošijih podataka, zbog oštrog pada komponente zapošljavanja u sklopu ISM indeksa industrijske aktivnosti, objavljenog jučer.

Investitori su na oprezu i zbog članka u New York Timesu da regulatorne vlasti u SAD-u spremaju sudske tužbe protiv velikih banaka poput Bank of America, JP Morgan Chasea, Goldman Sachsa i Deutsche Banka zbog propusta u njihovim procedurama oko stavljanja ovrha nad kućama.

Investitore brine da bi banke mogle biti prisiljene isplaćivati na milijarde dolara odšteta, što bi godinama pritiskalo njihove poslovne rezultate.

“Ukoliko tužbe budu podignute, to će nadviti još jedan veliki oblak nad bankarskim sektorom, posebice američkim, te rezultirati novim izdvajanjima rezervacija za sudske tužbe”, stoji u bilješci klijentima Mediobance.

Na europskim burzama indeksi su također u znatnim minusima, ponajviše zbog grčke dužničke krize. Wall Street Journal je izvijestio da su pregovori između tamošnje vlade i međunarodnih kreditora suspendirani zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko sposobnosti Grčke da ispuni ciljeve smanjivanja proračunskog manjka.

Londonski Ftse indeks trenutno je na gubitku 1,52 posto, na 5.336 bodova, frankfurtski DAX 2,68 posto, na 5.577 bodova, a pariški CAC 2,29 posto, na 3.190 bodova.

U međuvremenu, tečaj švicarskog franka ojačao je prema američkoj i europskoj valuti oko 2 posto. Tako se eurom danas trguje po 1,106 franaka, a dolarom po 0,7795 franaka.

Istodobno, cijena zlata ojačala je 0,3 posto, na 1.829 dolara za uncu. Na tjednoj razini zlato je poskupjelo 1,9 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙