FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panjine - 20 godina od pogibije ruskih novinara

Autor: svid
HRVATSKA KOSTAJNICA, 1. rujna 2011. (Hina) - U Panjanima u blizini Hrvatske Kostajnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomen-obilježje na mjestu na kojem su prije 20 godina pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili dvojicu ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinoja.

U organizaciji UHDDR-a iz obližnjega kostajničkog Selišta, na komemoraciji su bili predstavnici Hrvatske Kostajnice i Sisačko-moslavačke županije, a ni ove godine komemoracija se nije održala bez službenih predstavnika Ruske Federacije.

Ruski novinar Vladimir Mukusev, predavač na moskovskome Sveučilištu koji je do 1993. bio ruski parlamentarac i predsjednik istražnog povjerenstva parlamentarnog povjerenstva koje je istraživalo pogibiju dvojice novinara, rekao je danas okupljenima kako mašta o festivalu novinarskog filma s naslovom "Ne pucaj!" jer je svaki normalan novinar protiv pucnjave i rata.

U spomen na Nogina i Kurinoja 21. svibnja ove godine podignuta je spomen-ploča u obliku otvorene knjige postavljene na kamenu. Na knjizi su uklesane riječi sjećanja na pogibiju te dvojice novinara ruske državne televizije, ispisane na hrvatskome i ruskom jeziku, sa znakom pera, simbolom novinara i novinarstva. Otkrivanje spomen-obilježja potaknuo je pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan.

Dvojica ruskih novinara bili su kao ratni izvjestitelji na području Hrvatske Kostajice u kojoj su tada počeli ratni sukobi.

(Hina) xsvid yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙