FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. obljetnica Vojne policije

Autor: aspa
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Vojna policija (VP) OS RH obilježila je danas 20. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja, a na svečanosti u Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) Petar Zrinski, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović odlikovao je više postrojbi vojne policije i istaknuo njen veliki doprinos pobjedi u Domovinskom ratu i razvoju Oružanih snaga.

Predsjednik Republike Josipović čestitao je vojnim policajcima obljetnicu ustroja rekavši da je svaki dan, mjesec i godina od velike važnosti za Hrvatsku.

U prigodama poput današnje dostojanstveno govorimo o prošlosti, gledamo u budućnost i realno sagledavamo sadašnjost, dodao je. Podsjetivši na neizmjerni doprinos vojne policije obrani Hrvatske, Josipović je rekao kako se njihov ratni put nastavlja u mirnodopskim aktivnostima i kroz mirovne operacije.

Osvrnuo se i na to, kako je rekao, s koliko su topline pripadnici VP-a pozdravili svog prvog, ratnog zapovjednika, umirovljenog generala Matu Laušića te naglasio da je general Laušić obratio pažnju i na ono što nije bilo dobro u sustavu VP-a.

To je vrlina dobrih sustava, vidjeti realno stanje, one dobre i one malo lošije stvari, kao i one koje se mogu ispraviti, dodao je. Uvjeren sam da je VP upravo takva, da je sposobna svaki dan ocijeniti svoj rad i svakim danom biti što bolja, rekao je Josipović pred postrojenim bivšim i sadašnjim pripadnicima Vojne policije.

Ratni zapovjednik, umirovljeni general Laušić naglasio je da su pripadnici vojne policije časno sudjelovali u Domovinskom ratu, ali da je bilo i onih koji su obeščastili odoru hrvatskog vojnog policajca i prešli, kako je rekao, u "crveno". "Ja ima čestitam na onom dobrom što su učinili na razvoju VP, a za ovo drugo neka im sude drugi" dodao je Laušić popraćen pljeskom nazočnih.

Vojnim policajcima obljetnicu je u ime Vlade čestitao ministar obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić koji je naglasio da su im vrata njegovog ministarstva kao i svim drugim braniteljima uvijek otvorena. Istaknuo je da je Hrvatska vodila pravedan i obrambeni Domovinski rat, a žrtva koje je podnijela obavezuju sadašnje i buduće naraštaje.

Obljetnicu je vojnim policajcima čestitao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Drago Lovrić koji je rekao da VP i dalje daje veliki doprinos Oružanim snagama.

Načelnik Odjela vojne policije GS OS RH, pukovnik Tihomir Zebec rekao je da je Vojna policija bila prva hrvatska vojna postrojba koja je sudjelovala i još uvijek sudjeluje u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Podsjetivši na razvojni put VP, od ratnih djelovanja do mirnodopskih zadaća, naglasio je da su 132 pripadnika VP-a poginula u Domovinskom ratu.

Nakon što je uručio odličja odlikovanim postrojbama VP-a, predsjednik Josipović te državni i vojni dužnosnici obišli su tehničko-taktički zbor oružja i opreme kojeg koristi VP, a njeni pripadnici priredili su i prigodnu vježbu u kojoj su pokazali dio svojih znanja i vještina.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙