FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misa u povodu 20. obljetnice osnutka Vojne policije

Autor: ipet
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac predvodio je večeras u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkome Jarunu misu u povodu 20. obljetnice osnutka i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske (VP OSRH) poručivši okupljenima da se bore za pravdu i istinu, pa tako i konačnu istinu o totalitarnim režimima, kako bi hrvatski narod mogao složno krenuti naprijed.

Na početku mise biskup Jezerinac podsjetio je da je u borbi za slobodu u Domovinskome ratu poginulo 113 vojnih policajaca te da se sedmorica njih još vode kao nestali. Spomenuo je i da se u Republici Hrvatskoj danas obilježava prvi put kao spomendan i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi u 20. stoljeću.

U homiliji se biskup Jezerinac posebice osvrnuo na riječi Evanđelja koje pozivaju na budnost u našem osobnom i kršćanskom životu rekavši da biti duhovno budan, među ostalim, znači i ne zamijeniti Boga idolima i vječna dobra vremenitima te da je budnost presudna za ljudski integritet. Spomenuo se i riječi sv. Bazilija da je kršćanin čovjek koji je svakoga trenutka budan što nas pak, istaknuo je, poziva da ponovno promislimo o našem odnosu prema vremenu i upozorio na opasnost da postanemo ravnodušni prema sadašnjosti i ne budemo budni kad je riječ o opasnostima koje dominiraju današnjim svijetom.

Biskup Jezerinac podsjetio je i na riječi upozorenja bl. Ivana Merza da u stvaranju društva bez Boga nema mjesta ni za čovjeka koji bi pak zbog kratkotrajnosti ljudskoga vijeka trebao dublje i ozbiljnije razmišljati o smrti i ne bježati od toga pitanja.

S tim u vezi podsjetio je da se tijekom Domovinskoga rata susreo s brojnim ranjenim hrvatskim braniteljima koji su na kraju svoga zemaljskoga života iskazali veliku vjeru i nadu te sreću i ponos što su stvarali hrvatsku državu.

Rekavši da će Hrvatska uvijek biti zahvalna hrvatskim braniteljima, biskup Jezerinac poručio je okupljenim predstavnicima Vojne policije da budu ponosni nasljednici vojnih policajca koji su u Domovinskome ratu stvarali hrvatsku državu.

Po završetku mise svećenici i okupljeni vjernici, među kojima su bili i članovi obitelji poginulih vojnih policajaca te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prošli su u procesiji kroz kenotaf (prazan grob) koji tvori ophodni prostor iza oltara u koji su uklesana imena svih 15.392 poginulih hrvatskih branitelja. Svaki poginuli hrvatski branitelj predstavljen je imenom, inicijalom očeva imena, prezimenom, godinom rođenja i godinom pogibije.

(Hina) xipet ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙