FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjedniku Uprave HT-a Ivici Mudriniću nije mjesto u Gospodarskom savjetu predsjednika Republike Ive Josipovića jer provodi sasvim suprotnu poslovnu politiku od one za koju se javno zalaže Josipović, izjavio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Umjesto politike zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta Mudrinić nastavlja s otpuštanjima i provedbom politike koja je u potpunosti podređena ostvarivanju profita nauštrb radnih i socijalnih prava ljudi, ustvrdio je Sever na konferenciji za novinare. Na konferenciji je čelnik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević pozvao sve sindikate u HT-u da se zajedno suprotstave novom otpuštanju radnika koje će, kako je uvjeren, uslijediti početkom iduće godine. Od 11.400 zaposlenih u vrijeme kada je Deutsche Telekom kupio HT, sada je preostalo još 5.700 radnika. Ove godine otpušteno je 300 radnika, a nakon 1. siječnja otkaze bi moglo dobiti i više od 300 ljudi, smatra Cikojević. Unatoč tome što HT ostvaruje najveću dobit u regiji, uz maržu profita od 43 posto, Uprava nastavlja smanjivati broj zaposlenih i prebacivati njihov posao na preostale radnike. Povećava se broj ugovora o radu na određeno vrijeme a na preko 1200 radnih mjesta, gdje se obavljaju važni poslovi u segmentu korisničke podrške, zapošljavaju se studenti koji rade za minimalnu cijenu rada, upozorava Cikojević.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je koncentraciju koja nastaje stjecanjem kontrole Mexival Anstalta iz Lihtenštajna (Grupacija Lukšić) nad Grupom Jadranski luksuzni hoteli (JLH) iz Rijeke, priopćeno je danas iz Agencije. Ugovorom od 26. srpnja ove godine Mexival Anstalt je stekao 100 posto udjela u JLH-u te svim njegovim povezanim društvima, a Agencija je 1. kolovoza zaprimila potpunu prijavu namjere provedbe koncentracije. Temeljem prikupljenih podataka i analize strukture mjerodavnog tržišta, Agencija je zaključila kako ta koncentracija, unatoč smanjenju broja konkurenata na mjerodavnom tržištu, neće imati značajne negativne učinke na tržišno natjecanje na mjerodavnim tržištima. Analiza tržišta i udjela je pokazala da provođenje koncentracije ni u jednoj od kategorija, ni na području grada Dubrovnika kao ni na području dubrovačke rivijere, neće imati negativan učinak na tržište. Tržišni udjeli nakon koncentracije kreću se između 20 i 30 posto, pa samim time ne dolazi ni do štete za potrošače, ističu iz AZTN-a. Osim toga, ponuda hotelskog smještaja na promatranim tržištima premašuje potražnju, a na tržištu ne postoje prepreke za ulazak konkurenata. Štoviše, u protekle tri godine su realizirani ili su u tijeku realizacije projekti koji zapravo jačaju konkurenciju na tržištu, navode iz Agencije.

ZAGREB - U Hrvatskoj je blokirano 165.000 računa građana i oni su otvorili 78.142 posebna računa radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti, doznaje se iz Financijske agencije (Fina). Među iznosima nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnoga oštećenja. Tu je i iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako su primanja građanina manja od prosječne plaće iznos koji ne podliježe ovrsi je dvije trećine primanja, što služi za osnovne životne troškove. Međutim, građani na čijim je računima pokrenuta ovrha prije stupanja na snagu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (1. siječnja ove godine) nisu zaštićeni jer osnove za plaćanje donesene u ovršnim postupcima pokrenutim prije 1. siječnja Fina izvršava prema propisima koji su važili u vrijeme pokretanja postupka. Čelnica Društva zaštitu potrošača "Potrošač" Jadranka Kolarević kaže kako za tu udrugu nije sporna potreba uredne naplate potraživanja i zaštite vjerovnika, ali vrlo upitnim smatra postupak provedbe. Ističe da dužnici često ne znaju da je postupak pokrenut sve dok ne prime rješenje o ovrsi pa je ne mogu osporavati. Stoga je, smatra, problematična odredba Zakona prema kojoj se ovrha na novčanim sredstvima ovršenika provodi bez njegove suglasnosti.

ZAGREB - Hypo Alpe-Adria-Banka izvijestila je danas da je po drugi put u posljednjih 10 mjeseci snizila kamatne stope stambenih kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) i to u rasponu od 0,20 do 0,50 postotnih bodova. Svjesna rasta kreditnog opterećenja uzrokovanog izvanrednim rastom tečaja švicarskog franka Hypo Alpe-Adria-Banka odlučila je sniženjem kamatne stope olakšati klijentima otplatu njihovih kredita, navodi se u bančinom priopćenju. Sukladno tome, kamatne stope stambenih kredita s valutnom klauzulom u CHF snižene su 0,20 postotnih bodova za klijente bez primanja u Hypo banci te 0,50 postotnih bodova za klijente koji imaju primanja u Hypo banci. Nove, niže kamatne stope primjenjivat će se od listopada 2011. godine i odnose se na anuitete koje na naplatu dospijevaju 30. listopada, tj. 1. studenog.

ZAGREB - OTP banka će hrvatskim građanima od 15. rujna ponuditi stambene kredite u kunama, priopćeno je danas iz te banke. Kamatna stopa na OTP-ove kunske stambene kredite za mlade bit će 4,99 posto (EKS 5,98 posto) fiksna za prve dvije godine otplate, te 5,99 posto promjenjiva za preostali period otplate kredita. U standardnoj ponudi, kamatna stopa bit će 5,49 posto (EKS 6,28 posto) fiksna za prve dvije godine otplate te 6,25 posto promjenjiva za preostali period otplate kredita. Stambene kredite u kunama s fiksnom kamatnom stopom za prve dvije godine otplate OTP odobrava u visini od 15.001 do 250.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti. Tom ponudom OTP banka slijedi Hrvatsku poštansku banku, koja je ovih dana također odlučila građanima ponuditi stambeni kredit u kunama, bez vezanosti uz valutnu klauzulu. U priopćenju se dodaje da OTP banka od 15. rujna uvodi i novu liniju kredita za kupnju motornih vozila u kunama, te podsjeća da od 1. srpnja već nude gotovinske kredite u kunama.

ZAGREB - Erste&Steiermärkische Bank u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 261 milijun kuna, što je tri posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, izvjestili su danas iz te banke. Ukupna aktiva Erste banke na dan 30. lipnja ove godine dosezala je 53,1 milijardu kuna, što je za 5,2 posto više u odnosu na kraj 2010. godine. Prilagodbom poslovanja objektivnim tržišnim okolnostima te daljnjim povećanjem interne efikasnosti, Erste banka je ostvarila povećanje neto prihoda od poslovanja prije vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke za 6,1 posto, s 595,9 milijuna kuna u prvih šest mjeseci 2010. na 632,1 milijuna kuna u istom razdoblju tekuće godine, navodi se u bančinom priopćenju. Ostvareni financijski rezultati u skladu su s poslovnim planovima i postavljenim ciljevima za tekuću godinu, navela je Erste banka.

ZAGREB - Na 19. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, koji će se održati od 9. do 11. rujna u Gudovcu pokraj Bjelovara, predstavit će se više od 500 izlagača iz Hrvatske i deset europskih zemalja, najavili su organizatori sajma na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu. Unatoč složenoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i okruženju, broj izlagača na međunarodnom stočarskom, gospodarskom i obrtničkom sajmu veći je u odnosu na prethodnu godinu za 10 posto, rekao je direktor tvrtke Bjelovarski sajam Zlatko Salaj. Jesenski sajam u Gudovcu najveća je specijalizirana priredba te vrste u Hrvatskoj. Gospodarski dio izložbe ove godine zauzima 20.000 četvornih metara neto izložbenog prostora, a izložba stoke održat će se na 6.500 četvornih metara. Na ovogodišnjem jesenskom stočarskom sajmu bit će izloženo nekoliko stotina grla stoke, a održat će se i aukcijska prodaja rasplodnih goveda.

ZAGREB - Na 44. Međunarodnom obrtničkom sajmu (MOS) u Celju, koji će se održati od 7. do 14. rujna, predstavit će se i 18 hrvatskih obrtnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Kako je istaknuo direktor Odbora za sajmove HOK-a Mario Paliska, riječ je o šesnaestom nastupu hrvatskih obrtnika na sajmu u Celju, a od 18 izlagača njih 13 nastupit će prvi puta. HOK sufinancira od 30 do 50 posto iznosa troškova izlaganja, kazao je Paliska, napominjući kako će se hrvatski obrtnici predstaviti na izložbenom prostoru od 32 četvorna metra te kako su ove godine najzastupljeniji obrti iz djelatnosti proizvodnje i prerade metala. Predstavnik Celjskog sajma Robert Otorepec je kazao kako će ove godine na sajmu biti oko 1.700 izlagača iz 36 zemalja.

ZAGREB - Turističko poduzeće Riviera Poreč pripojilo je tvrtke Zlatni otok i Rabac, te promijenilo naziv u Riviera Adria, izvijestio je danas Valamar, koji upravlja turističkim kapacitetima tih triju tvrtki. Posljedično pripajanju, temeljni kapital Riviera Adrije povećan je na 1,065 milijardi kuna. Tim pripajanjem nastala je najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj po prihodima i ukupnim kapacitetima. Naime, Riviera Adria sada je vlasnik 17 hotela, 8 turističkih naselja i 7 kampova, što s pribrojenim kapacitetima Dubrovnik-Babin kuka čini 17 posto ukupnih kategoriziranih smještajnih jedinica u Hrvatskoj u hotelima, turističkim naseljima i kampovima. Zapošljava 2.500 radnika u sezoni, od kojih 40 posto stalno zaposlenih.

ZAGREB - Nakon tri dana dobitaka, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas bilježe blage minuse, pri čemu vrlo nizak promet vjerojatno štiti tržište od većih cjenovnih minusa, poput onih na europskim burzama. Crobex indeks oko podneva je bio 0,2 posto u minusu, na 2.029 bodova, a Crobex10 0,06 posto, na 1.103 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 2,5 milijuna kuna, i bio je otprilike 3 milijuna manji nego jučer u ovo doba. Jedino je dionicom HT-a ostvaren do podneva milijunski promet, i to 1,02 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,42 posto, na 253 kune. Po visini prometa slijedi dionica Petrokemije, kojom je ostvareno svega 343.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 180 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema svim važnijim valutama, najviše prema švicarskom franku, za 2,68 posto, pa srednji tečaj franka iznosi 6,539309 kuna. Kuna je prema euru oslabila za 0,1 posto i srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,478354 kune. Kuna je na oslabila i prema američkom dolaru, za 1,19 posto, te prema britanskoj funti, za 0,88 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,233644 kune, a funte 8,489447 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙