FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih sedam mjeseci ove godine 38,1 milijardu kuna, što je 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 2 posto, na 63,2 milijarde kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60,3 posto. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 25,1 milijardu kuna i manji je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do kraja srpnja iznosio je 5,1 milijardu eura, što je za 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 0,1 posto, na 8,5 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih sedam mjeseci bio je 3,4 milijarde eura, što je za 4 posto manji deficit nego u istom razdoblju prošle godine. Statistika po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih sedam mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježi visok rast izvoza u djelatnosti proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda koja je izvoz povećala za 18,6 posto, na 519,9 milijuna eura. Izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao je za 17,1 posto, na 382,7 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 19,2 posto, na 333,4 milijuna eura, itd. Više od 61 posto hrvatskog robnog izvoza u prvih sedam mjeseci ove godine odnosi se na zemlje EU, a taj je izvoz, ostvaren u vrijednosti od 3,16 milijardi eura, povećan za 1,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

VIROVITICA - Ministar turizma Damir Bajs i dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Vesna Bedeković potpisali su danas ugovor kojim to ministarstvo s pola milijuna kuna sufinancira opremanje prostora u koji će se Visoka škola preseliti u zgradu bivše virovitičke vojarne. Rezultati turističke sezone ove su godine bolji od očekivanja, rekao je ministar Bajs i naglasio da je Hrvatska s turističkim rezultatima četvrti put za redom bolja od Europe, te da je u turizmu ove godine zaposleno 14 posto više ljudi nego lani. I dalje se ulaže u kontinentalni turizam koji bi trebao produžiti turističku sezonu, a Virovitičko-podravska županija, rekao je ministar Bajs, među aktivnijima je u povlačenju novca namijenjenog turizmu. Uz županijske programe, kazao je, Ministarstvo turizma pomagalo je i programe brojnih turističkih poduzetnika te je za razvoj turizma u toj županiji izdvojilo više od 20 milijuna kuna. Naglasio je da razvoju turizma pomaže i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici svojim programom menadžmenta u ruralnom turizmu. Razvojem te jedine visokoobrazovne škole u Virovitičko-podravskoj županiji zadovoljan je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs koji je naglasio kako se nada da će se u Virovitici za nekoliko godina otvoriti veleučilište. Ministri Bajs i Fuchs sudjelovali su i na otvorenju Centra za održivi razvoj Virovitičko-podravske županije. Obnova i opremanje Centra financirani su novcem Europske unije.

ZAGREB - Prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) potvrđuju rast fizičkih turističkih pokazatelja u srpnju i u prvih sedam mjeseci - u srpnju je zabilježeno 5,2 posto više turističkih dolazaka i 2,6 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje dolazaka bilo 7,9 posto više, a noćenja 5,8 posto više. DZS je danas objavio prve rezultate o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima, a ti podaci pokazuju da su glavninu turističkih dolazaka i noćenja u srpnju ostvarili strani turisti čiji je udio u ukupnim dolascima i noćenjima nešto iznad 92 posto. Stranih je turista u srpnju bilo 5,2 posto više nego u srpnju lani, a zabilježili su i 2,8 posto više noćenja. Iako je domaćih gostiju u srpnju bilo manje nego u prošlogodišnjem srpnju, 1,7 posto manje, statistika istodobno bilježi rast njihovih noćenja za 0,7 posto. U strukturi noćenja stranih turista na prvom su mjestu gosti iz Slovenije na koje se odnosi 15,6 posto ostvarenih noćenja u srpnju. Slijede turisti iz Njemačke s udjelom u ukupnim noćenjima od 15 posto, Češke s udjelom od 10,4 posto, Austrije 7,8 posto, Poljske 6,9 posto, te Italije i Slovačke s udjelima od po 6,1 posto. Rezultati za prvih sedam mjeseci pokazuju da je stranih gostiju bilo 9 posto više nego u istom razdoblju lani, a ti su gosti ostvarili i 6,2 posto više noćenja. U strukturi ukupnih turističkih dolazaka u sedam mjeseci ove godine strani su gosti imali udio od 85,7 posto, a u ukupnim je noćenjima njihov udio 89,9 posto. Rast dolazaka i noćenja bilježi se i kod domaćih gostiju kojih je u prvih sedam mjeseci bilo 1,7 posto više, a ostvarili su 2,6 posto više noćenja.

OSIJEK - U osječkoj Županijskoj komori danas je osnovana Udruga proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja "Graševina Croatica", a za njezinog predsjednika izabran je kutjevački vinar Vlado Krauthaker. Na osnivačkoj skupštini okupilo se 20-tak proizvođača graševine, od daruvarskog do iločkog područja, a kako je istaknuto, ciljevi osnivanja udruge su jedinstvena promocija graševine, unapređivanje njezine proizvodnje te razvoj vinskog turizma. Predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Đuro Horvat kazao kako je ovo pokušaj uređivanja, promoviranja i brendiranja vinskog sektora, koji se i danas nalazi u velikim teškoćama. Novoizabrani predsjednik udruge Vlado Krauthaker ocijenio je kako takav oblik udruživanja za proizvođače znači korak naprijed, posebice u cilju poticanja izvoza, razvoja vinskog turizma i jačanja suradnje unutar struke. Na osnivačkoj sjednici prihvaćen je prijedlog statuta po kojem članovi udruge mogu biti vinari koji proizvode više od 50.000 litara te vinske sorte koja čini 26 posto ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 13,9 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa raste treći dan za redom, Crobex je porastao za 0,96 posto, na 2.033,92 boda. Za nešto više, 1,06 posto, porasla je vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 koji trgovanje završava na 1.103,96 bodova. Redovan promet danas je iznosio 13,9 milijuna kuna, a među milijunaše uvrstila se samo dionica HT-a sa 5,2 milijuna kuna prometa. Cijena dionice HT-a porasla je za 1,99 posto, na 253,95 kuna. Za 3,64 posto, na 228 kuna, povećana je cijena dionice Riviere Poreč, uz promet od 899,1 tisuću kuna. Po prometu slijedi dionica Zagrebačke banke sa 801,9 tisuća kuna i padom cijene od 1,70 posto, na 52 kune. Povlaštena dionica Adris grupa trgovanje je završila s rastom cijene za 0,97 posto, na 222,14 kuna, uz promet od 687,3 tisuće kuna. Uz promet od 517,9 tisuća kuna, dionica Petrokemije dobila je na cijeni za 4,16 posto i dan završila na 186,97 kuna. Među trgovanijim dionicama rast cijene zabilježile su i dionice Dalekovoda (2,05 posto), Instituta IGH (1,44 posto), a veći rast cijene bilježe dionice Vupika (6,82 posto), itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca bilježi se danas pad ukupno prijavljene potražnje. No, unatoč laganom rastu ponude i dalje nedostaje sredstava za podmirenje dijela potreba korisnika. Tako je ukupno prijavljena potražnja iznosila 185,9 mlijuna kuna ili oko 27,5 posto manje no u utorak. Istodobno se na strani ponude našlo 110,9 milijuna kuna ili oko 5 posto više nego jučer. Najviše je danas, 30,9 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa lagano snižena s 0,66 na 0,58 posto. Također je plasirano i 5 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana, uz kamatnu stopu od 1,44 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 35,9 milijuna kuna, dok je 75 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna kamatna stopa porasla je s 0,66 na 0,7 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙