FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN šalje vodu i hranu, prekinut dotok vode Tropoliju

Autor: bcav
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - UN-ov Svjetski program za hranu (WFO) priopćio je u utorak da je 600 tona hrane i 500 tona vode upućeno u Tripoli kojem su progadafijeve snage iz Sirta prekinule dotok vode.

WFO prenosi da se pomoć sastoji od brašna, tjestenine i ulja te da će je lokalni Crveni polumjesec distribuirati po Tripoliju, obalnim i planinskim prodručjima. Radi se o hrani dovoljnoj za mjesec dana za 35.000 ljudi, prenosi agencija AFP.

Reuters navodi da u Tripoliju vlada velika nestašica vode zbog čega strane humanitarne agencije tankerima i kopnenim putem dopremaju vodu kako bi grad mogao normalno funkcionirati.

Većina pitke vode za Tripoli dobiva se iz "Rijeke Velikog čovjeka", golemog inženjerskog poduhvata izgrađenog u eri Moamera Gadafija kojim se voda pumpama izvlači ispod pustinje Sahare.

"Sustav omogućuje dotok 200.000 prostornih metara dnevno iz Istočnog sustava u Sirtu, ali ga Gadafijeve snage drže zatvorenim", priopćio je humanitarni ured EU-a ECHO.

U izvješću te organizacije navodi se da se dio vode doprema iz javnih bunara u Tripoliju i oko njega, gdje brojne kuće, osim onih u starome gradu i blizu zračne luke, još uvijek imaju privatne bunare.

No voda je u njima preslana za piće, a trgovine i supermarketi otvaraju se polagano i voda u bocama postaje dostupna, ali je jako skupa, upozoravaju u humanitarnom uredu EU-a.

Glasnogovornik UN-a za ljudska prava u Ženevi Rupert Colville rekao je da bi se obustava vode mogla kvalificirati kao zločin protiv čovječnosti.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙