FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan odobrio UN-u ulazak u Južni Kordofan

Autor: vrad
NEW YORK, 19. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Sudan je odobrio UN-u ulazak u Južni Kordofan, gdje su se žestoko sukobili vojska i pobunjenici bliski suparničkoj državi Južom Sudanu, priopćio je UN u petak, nakon višednevnog međunarodnog pritiska.

U izvješću UN-ova Povjereništva za ljudska prava objavljenom u ponedjeljak, osuđuju se "pogubljenja prijekim sudom, samovoljna uhićenja, nezakonita zatvaranja, otmice, napadi na civile, grabež i uništavanje vlasništva" u Južnom Kordofanu, napose u velikom gradu Kadugliju.

Desetci tisuća ljudi pobjegli su s tog područja od lipnja. SAD je izvijestio da je Khartum sve dosad prijetio da će pucati na UN-ove zrakoplove ako se približe tom području.

U subotu će u Kadugliju početi procjena zaliha hrane i potrepština koja će trajati četiri dana, rekao je Farhan Haq, UN-ov glasnogovornik. "Procjena će se obaviti na nekoliko mjesta", dodao je.

Tim će predvoditi sudanski čelnik, povjerenik vlade za humanitarna pitanja i "nekoliko" UN-ovih agencija, po riječima tog glasnogovornika.

UN smatra da se čini opisani u izvješću od ponedjeljka mogu ocijeniti kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločin. Sudanska vlada je u utorak kritizirala to izvješće nazvavši ga neobjektivnim.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙