FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas u Sarajevu za članstvo Palestine u UN-u

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. kolovoza 2011.(Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je u utorak u Sarajevu kako će njegova zemlja podnijeti zahtjev za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda (UN) te je pojasnio kako će zahtjev biti podnesen glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu kao i da za to očekuje potporu sve 122 članice Svjetske organizacije koje su do sada priznale palestinsku državu.

"Nećemo bojkotirati Ameriku. S njima ćemo nastaviti surađivati i razgovarati u nadi da će nam pomoći", kazao je Abas komentirajući najave kako će SAD u Vijeću sigurnosti UN-a blokirati palestinske zahtjeve.

Pojasnio je kako su se palestinske vlasti odlučile zatražiti primanje u članstvo UN-a jer su procijenile kako u sadašnjim okolnostima nije moguć nastavak pregovora s Izraelom.

"Želimo suradnju i razumijevanje sa svim zemljama i ne želimo sukobe ni s kim. Bez obzira na rezultat (glasovanja) u UN-u ponovno ćemo se vratiti pregovorima jer brojni problemi poput granica, sigurnosti, statusa Jeruzalema traže pregovore", kazao je Abas na konferenciji za novinstvo izražavajući uvjerenost kako će BiH poduprijeti palestinska stajališta.

Abas je u posjetu Bosni i Hercegovini boravio od nedjelje a tijekom posjeta sastao se s članovima Predsjedništva BiH te ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem.

Bosanskohercegovačkim dužnosnicima Abas je potvrdio kako palestinske vlasti u rujnu kane zatražiti primanje Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Abas je potvrdio kako od BiH kao trenutačne nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a očekuje potporu pri glasovanju u Svjetskoj organizaciji.

Iz Predsjedništva BiH nakon susreta s Abasom priopćeno je kako su hrvatski i bošnjački član tog tijela Željko Komšić i Bakir Izetbegović skloni poduprijeti palestinski zahtjev no srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović takav stav nije iznio naznačivši kako o odnosu prema palestinskom pitanju tek treba postići suglasnost unutar same BiH.

Entitet Republika Srpska ranije je uspostavio snažne veze s Izraelom koji otvoreno lobira da se spriječi primanje Palestine u članstvo UN-a.

Ministar vanjskih poslova BiH Alkalaj bio je vrlo suzdržan u komentiranju Abasove misije traženja potpore pred očekivano glasovanje u UN-u.

Najavio je kako će BiH svoje stajalište najvjerojatnije vezati za odluke koje o tome donesu članice Europske unije.

Mahmud Abas je iz Sarajeva otputovao u Libanon s čijim će dužnosnicima također razgovarati o planovima za primanje Palestine u članstvo UN-a.

Libanon se smatra važnom postajom u misiji diplomatskog uvjeravanja koju vodi palestinski predsjednik s obzirom da ta država u rujnu kada će zasjedati Opća skupština UN-a preuzima privremeno predsjedanje Vijećem sigurnosti.

(Hina) xrmav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙