FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedoniji snažna potpora RH u euroatlantskim integracijama

Autor: vrad
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska snažno podupire Makedoniju na njezinu auroatlantskom putu i smatra da bilateralna pitanja ne bi trebala biti prepreka približavanju Europskoj uniji i ostalim integracijama, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik vlade i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon razgovora s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim.

"Na euroatlantskom putu Makedonija ima snažnu podršku Hrvatske. Mislimo da je moguće postići dogovor oko imena između Skoplja i Atene", rekao je Jandroković, dodavši da "bilateralna pitanja ne bi trebala biti prepreka približavanju EU i ostalim integracijama".

Makedonski šef diplomacije, koji je za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrao Hrvatsku, izrazio je zadovoljstvo zbog potpore Zagreba, čiji će glas, kako je kazao, uskoro imati veću težinu.

"Skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji za nas će predstavljati vjetar u leđa", rekao je Poposki. Rekao je da je Makedonija spremna slijediti iskustva Hrvatske u euroatlantskim integracijama, te da je "put RH prema EU dobar primjer koji treba slijediti".

Oba ministra su izrazila iznimno zadovoljstvo političkim odnosima Hrvatske i Makedonije,koje imaju 40 potpisanih ugovora o suradnji na svim područjima, uz jednoglasan zaključak da na gospodarskom planu "ima još dosta prostora za napredak".

Trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila je u prvoj polovici godine 100 milijuna eura. Za unapređenje gospodarskih odnosa Jandroković i Poposki predlažu osnivanje ministarske koordinacije, i taj će prijedlog uputiti svojim vladama.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙