FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanska oporba žestoko kritizira Kosor

Autor: ssai
BEOGRAD, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Srpska napredna stranka (SNS), vodeća oporbena stranka u Srbiji, "najoštrije osuđuje" izjave predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor tijekom njezina boravka u Prištini, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika te stranke Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao kako SNS smatra da te izjave nisu dane u svrhu dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije te da su skandalozne "pa makar ih Jadranka Kosor davala u predvečerje izborne kampanje u Hrvatskoj".

Vučić je zamjerio i službenom Beogradu što nije reagirao na izjave predsjednice hrvatske vlade.

"Ono što je za nas skandalozno to je što država Srbija nijednom riječju nije reagirala na sve ono što je učinila gospođa Kosor", kazao je Vučić na tiskovnoj konferenciji te stranke.

SNS, rekao je, sukladno sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske, smatra da je potrebno da Srbija gradi dobre i racionalne odnose s Hrvatskom ali, kako je rekao, nikada neće dopustiti ni Hrvatskoj ni bilo kojoj drugoj zemlji da ponižava srpsku državu i srpski narod.

Dodao je kako će SNS uvijek inzistirati na dobrim odnosima i s Hrvatskom i Slovenijom, Makedonijom i Crnom Gorom, odnosno sa svima s kojima Srbija ima potpisan sporazum o normalizaciji odnosa i sa svima onima čije je granice priznala. "Ali ono što nikada nikome od njih nećemo dopustiti to je da gaze po Srbiji samo zato što misle da tako stječu bodove i u vlastitoj javnosti ili europskoj ili bilo kojoj drugoj javnosti.

"Nadamo se da će zemlja Srbija, umjesto CD-a s pjesmama Hari Mata Harija koje smo poklanjali do sada predsjedniku Hrvatske, to je činio predsjednik Boris Tadić, naći za shodno da im odgovori u ime našeg naroda, u ime naše države", poručio je Vučić.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u srijedu je u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga

između Kosova i Srbije. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati" kazala je Kosor istaknuvši da su Hrvatska i Kosovo učvrstile prijateljstvo i u "borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija".

Srpska napredna stranka (SNS) nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja, koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci koju predvodi Boris Tadić, stožernoj stranci aktualne vladajuće koalicije.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙