FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mpuk
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

MANILA - Europska tržišta stambenih nekretnina oslabila su u drugom tromjesečju a Hrvatska se nalazi u skupini zemalja u kojima je taj pad bio još i veći nego u istom tromjesečju lani, pokazala je u ponedjeljak studija utjecajnog instituta Global Property Guide. U Hrvatskoj su tako cijene kuća prilagođene za inflaciju pale u drugom tromjesečju za 6,55 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, kada su se smanjile za 5,37 posto. U odnosu na prethodno tromjesečje niže su za 1,78 posto. Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najveći pad cijena kuća prilagođenih za inflaciju zabilježila je Irska, za čak 14,84 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su se cijene smanjile za 11,83 posto. U skupini europskih zemalja s većim padom cijena nego u prošloj godini nalaze se još Grčka (9,88 posto), Španjolska (8,43 posto), Slovačka (6,49 posto) i Nizozemska (4,07 posto).

MOSKVA - Ruski aluminijski gigant Rusal izvijestio je u ponedjeljak o 20,5-postotnom padu neto dobiti u prvom polugodištu zbog povećanih troškova servisiranja dugova i manjeg prinosa na vlasnički udio u kompaniji Norilsk Nickel. Kompanija je izvijestila o neto dobiti od 1,09 milijardi dolara, u odnosu na 1,37 milijardi ostvarenih u prvih šest mjeseci 2010. Također je priopćila da je povećala proizvodnju aluminija za jedan posto i smanjila dugove za 1,67 milijardi dolara zahvaljujući sporazumima o restrukturiranju. Rusal proizvodi oko 10 posto aluminija u svijetu i trenutno ima oko 25 posto udjela u najvećem svjetskom proizvođaču nikla Norilsk Nickel.

PARIZ - Francuska želi da se na samitu G20 u studenom povuku konkretni potezi u smjeru oporezivanja financijskih transakcija na međunarodnoj razini, kazao je francuski ministar financija Francois Baroin u jednom intervjuu. "Radimo na prijedlogu koji ćemo u rujnu predstaviti u Europskoj uniji a bit će temeljito razmotren ove jeseni", kazao je Baroin u razgovoru za list Le Journal du Dimanche. "Čvrsto smo odlučili da na sastanku G20 3. i 4. studenog u Cannesu bude postignut konkretan rezultat" u tom pogledu, dodao je.

WASHINGTON - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u nedjelju je dovela u pitanje zdravlje europskih banaka i oštro upozorila u vezi usporavanja globalnog gospodarstva. Lagarde je u nastupu pred međunarodnim bankarima istaknula da će najslabiji zajmodavci u EU možda trebati hitne injekcije kapitala kako bi se spriječilo širenje krize u eurozoni na druge zemlje. Bez hitne dokapitalizacije lako bismo se mogli suočiti sa širenjem gospodarske slabosti na veća gospodarstva eurozone, ili čak do krize likvidnosti, poručila je Lagarde bankarima okupljenima na sastanku u Jackson Holeu u saveznoj američkoj državi Wyoming.

BERLIN - Čelnik Europskog fonda za financijsku stabilnost Klaus Regling ocijenio je da će zona eura prevladati dužničku krizu do 2014. "Legitimno je očekivati da kriza bude prevladana za dvije do tri godine", rekao je Regling za njemački časopis Spiegel od nedjelje. "U svim zemljama zone eura, gospodarski pokazatelji se poboljšavaju", dodao je. Sve zemlje zone eura počele su dovoditi svoje financije u red, a neke od najteže pogođenih krizom, poput Irske, već se oporavljaju, ustvrdio je. Regling je istaknuo da je financijska situacija eurozone bolja od one u Sjedinjenim Državama. "Američki deficit, primjerice, tri puta je viši od onog eurozone", rekao je.

LJUBLJANA - Svaki peti euro što ga slovenska poduzeća zarade izvozom dolazi iz Njemačke, no većina Slovenaca sklona je još tješnjem ekonomskom povezivanju sa zemljom koja uz Francusku predvodi promjene u Europskoj uniji i euro-zoni, pokazala je anketa koju uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo". Slovenski izvoz u Njemačku lani je iznosio više od 3,5 milijardi eura, no samo 28 posto od ukupno 400 ispitanika u anketi vodećeg slovenskog dnevnika to je ocijenilo kao zadovoljavajuće, dok je 56 posto za daljnje jačanje gospodarskih veza s najjačim gospodarstvom u Europskoj uniji. Istodobno, 67 posto sudionika ankete navelo je da manjinska vlada premijera Boruta Pahora, koju idućeg mjeseca u parlamentu čeka glasovanje o povjerenju, neće biti uspješna u provođenju tzv. strukturnih reformi koje u Europskoj uniji diktira upravo njemačka kancelarka, te da možda neće ni završiti svoj mandat.

LONDON - Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu umirila se nadohvat 111 dolara nakon što je dolar oslabio a uragan Irene prošao istočnom obalom SAD-a bez ozbiljnijih oštećenja na rafinerijama i terminalima. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 28 centi na 111,08 dolara, nakon što je nakratko kliznula na 110,53 dolara. Na američkom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,42 dolara. Strah od mogućih poremećaja u američkoj opskrbi naftom zbog vremenskih neprilika podupro je cijene na kraju prošlog tjedna, no upozorenja za američku istočnu obalu zbog tropske oluje sada su ukinuta.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, predvođeni bankovnim sektorom, nakon što je čelnik američke središnje banke Fed ojačao očekivanja ulagača u vezi novih poticaja za posrnulo američko gospodarstvo. Obujam trgovanja ipak je nešto slabiji jer su tržišta u Londonu danas zatvorena zbog praznika.U takvim okolnostima frankfurtski indeks DAX ojačao je za 1,55 posto, na 5.623 boda, a pariški CAC za 1,85 posto, na 3.144 boda. Ulagače je ponajviše oraspoložio čelnik Feda Ben Bernanke time što je u prošli petak ostavio otvorenom mogućnost novih poticaja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Najveći dobitnici zabilježeni su u europskom bankovnom sektoru, pri čemu su među značajnijim bankama izrazitije ojačale dionice švicarske banka Credite Suisse, francuske Societe Generale, švicarskog UBS-a, te Julius Baera, u rasponu od 3,2 do 3,4 posto. Naizrazitiji uzlet dionica zabilježen je pak u grčkom bankovnom sektoru.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, zahvaljujući snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke poručio da je optimističan po pitanju dugoročnog oporavka američkog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skočile između 1,3 i 3 posto. Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, oko 1,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku oko 2 posto. Na konferenciji Feda u petak Bernanke je izrazio optimizam po pitanju dugoročnog oporavka američkog tržišta rada i gospodarstva. Premda nije najavio nove poticajne gospodarske mjere, čemu su se mnogi ulagači nadali, Bernanke je ostavio otvorenu mogućnost za to na idućem sastanku čelnika središnje banke u rujnu.

NEW YORK - Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje, a premda uragan Irene nije nanio toliko štete koliko su se ulagači plašili, njegov utjecaj na javni prijevoz u New Yorku mogao bi izazvati manji obujam trgovanja. Osim smanjenog obujma trgovanja, posljedice Irene ne bi trebale znatnije utjecati na šire tržište. Dio analitičara očekuje da će ovoga tjedna pod pritiskom biti dionice u osiguravajućem i prometnom sektoru. Prošlog su tjedna cijene dionica porasle zbog nade ulagača da će američka središnja banka uskoro uvesti nove poticajne gospodarske mjere. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna porastao 4,3 posto, na 11.284 boda, dok je S&P 500 skočio 4,7 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 5,9 posto, na 2.479 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙