FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta stambenih nekretnina oslabila, Hrvatska slijedi trend – Global Property Guide

Autor: gple
MANILA/ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Europska tržišta stambenih nekretnina oslabila su u drugom tromjesečju a Hrvatska se nalazi u skupini zemalja u kojima je taj pad bio još i veći nego u istom tromjesečju lani, pokazala je u ponedjeljak studija utjecajnog instituta Global Property Guide.

U Hrvatskoj su tako cijene kuća prilagođene za inflaciju pale u drugom tromjesečju za 6,55 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, kada su se smanjile za 5,37 posto. U odnosu na prethodno tromjesečje niže su za 1,78 posto, pokazuju podaci Global Property Guidea.

U nominalnom izrazu cijene kuća u Hrvatskoj pale su na godišnjoj razini za 4,4 posto, nakon 4,7-postotnog pada u istom lanjskom tromjesečju. U odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca bile su niže za 0,81 posto.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najveći pad cijena kuća prilagođenih za inflaciju zabilježila je Irska, za čak 14,84 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su se cijene smanjile za 11,83 posto, ističu u Global Property Guideu.

U skupini europskih zemalja s većim padom cijena nego u prošloj godini nalaze se još Grčka (9,88 posto), Španjolska (8,43 posto), Slovačka (6,49 posto) i Nizozemska (4,07 posto).

U pojedinim europskim zemljama cijene su pale nakon prošlogodišnjeg oporavka. Tako su u Latviji cijene stanova u Rigi pale za 5,4 posto, nakon skoka za 9,8 posto u drugom tromjesečju prošle godine. U Velikoj Britaniji cijene su u prosjeku bile niže za 5,33 posto, nakon što su prošle godine porasle za 6,04 posto.

Isti trend zabilježile su još i Švedska, Portugal, Njemačka i Finska.

Odvojenu skupinu čine pak zemlje gdje je pad cijena kuća usporio u odnosu na prošlu godinu. Tako su u Litvi cijene stanova pale za 4,29 posto, nakon prošlogodišnjeg pada za 12,7 posto. U skupini se još nalaze Ukrajina, Rusija i Turska.

Oporavak je zabilježen tek na nekoliko europskih tržišta, uključujući ono norveško gdje su cijene kuća prilagođene za inflaciju porasle na godišnjoj razini za 5,93 posto. Poboljšanje su zabilježile i Estonija (Tallinn), Francuska, Island i Švicarska.

Među ostalim svjetskim tržištima, cijene kuća pale su u Sjedinjenim Državama po najvišoj stopi od 2009. Glavni su razlog zapljene kuća zbog neplaćanja kredita, koje su pak rezultat visoke stope nezaposlenosti u SAD-u, tumače u Global Property Guideu.

U pojedinim dijelovima Azije cijene su i dalje snažne, usprkos nastojanjima vlada da zaustave njihov rast. To posebno vrijedi za Hong Kong, gdje su cijene prilagođene za inflaciju porasle za 19,76 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Global Property Guidea.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙